2014. december 1., hétfő

August: Osage County - Augusztus Oklahomában


Végy egy rahedli sztárt és a siker garantált!
Számos filmes projekt alapoz az iménti receptre, s a producerből lett rendező, John Wells Augusztus Oklahomában c. alkotása is tipikusan az a fajta nagyjelenetekkel teletűzdelt mélydráma, amely szinte teljes egészében a színészi játékra támaszkodik. Ezúttal azonban mindezt a legkevésbé sem bánjuk, hiszen egy kiegyensúlyozott, emlékezetes darabról van szó.


Most jegyezném meg, nem ismerem Tracy Letts eredeti színdarabját, mely állítólag sokkal hangsúlyosabban „vígjátéki”; de az az igazság, hogy Wells sem irtotta ki teljes egészében a komikus elemeket a történetből. Persze elég nehéz „komédiáról” beszélni egy ilyen sztori kapcsán, de tény, hogy Wellsnek sikerült jól elcsípnie a tragikus családi esemény esendő, hétköznapi és éppen ezért bizonyos tekintetben szánalmasan nevetséges hangulatát.  


A történet szerint egy család gyűlik össze Osage County-ban, hogy az öngyilkosságot elkövetett családfőt, a híres költőt, Beverly Weston-t elbúcsúztassa. A múlt azonban számos titkot tartogat, s az édesapa halála által lelepleződnek az úgynevezett családi – khmm… - viszonyok…
A helyzet az, hogy Julia Roberts-et – Oscar ide vagy oda – nagy ritkán láthatta eddig a nagyérdemű színészkedni - vagyis úgy igazán „jól” színészkedni. Hát tessék! A ráncok és a kor úgy tűnik jót tettek a művésznőnek, hiszen életében először vált eggyé egy szereppel. És hát a fene gondolta volna, de a rengeteg sztár mellett az ő alakítása a legemlékezetesebb! Nincsenek manírok, nincsen tipikus „Julia-s mosoly” és affektálás. Dráma van! …nem „kőkemény”, de amolyan „emberi”, „gyarló” dráma ez kérem, s épp ezért hatásos!
Meryl Streep nyilvánvalóan a legnagyobb színésznők egyike. Élő legenda, aki bármit képes eljátszani. Most is annyira jó, amennyire csak tőle telik (nagyon!!!). A házsártos, leszedált, szókimondó szájrákos asszony szerepében egész egyszerűen brillírozik a 65. életévét taposó többszörös Oscar-díjas művésznő! 


Amúgy is klasszikus színész-film az Augusztus Oklahomában. Szinte mindenki a maximumot nyújtja: Chris Cooper, Juliette Lewis, Dermot Mulroney és Benedict Cumberbatch… Egyedül talán Abigail Breslin tűnik el a felnőttek között, de az ő szerepe és jelenetei nem is túl érdekesek ahhoz, hogy úgy igazán odafigyeljünk rá.
A nagy felfedezése a filmnek azonban mégiscsak Julianne Nicholson, aki végtelenül érzékenyen és odaadóan formálja meg a szenzitív Ivy figuráját…


Nem katartikus, de különös, érdekes hangulatú dráma az Augusztus Oklahomában, néhány egészen emlékezetes jelenettel, kiváló alakításokkal és meglepő, nem várt fordulatokkal.

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése