2014. december 28., vasárnap

Happy Christmas - Boldog Karácsony


…bő 2 nappal az Ünnep után észbe kaptunk, és elkezdtünk karácsonyi filmeket pörgetni.
Persze ilyenkor mindenkiben dolgozik a „de kár, hogy vége” – feeling, így mi más hozhatná vissza a hangulatot, mint egy tematikus családi movie.
Na már most, a Happy Christmas minden, csak nem tipikus karácsonyi mozi. Ez akár jelenthetné azt is, hogy a film eredeti, vagy akár invenciózus, de sajnos egyik sem.
Pedig a koncepció alapján valami egészen rendhagyó is kisülhetett volna ebből...


Joe Swanberg, akinek a tavalyi, szintén megosztó, de egyébként hangulatos Ivócimborákat köszönhettük, ismét egy hétköznapi történet megfilmesítésével próbálkozott, vagyis újfent igyekezett egy nagyon életszagú mozit forgatni. De a helyzet az, hogy az élet – az esetek többségében – nem túl érdekfeszítő, s nem minden rezdülése kívánkozik a vászonra. Ezt Swanbergnek azért éreznie kellett volna... A vicc az egészben pedig az, hogy a rendező nem is nagyon törekedett arra, hogy a Karácsony előtt pár héttel betoppanó, és a családi idillbe némileg belerondító hugica történetét, s vele együtt az egész hacacárét úgy igazán nézőbaráttá - urambocsá' izgalmassá - tegye.


Bizonyos jelenetekben a Swanbergre jellemző báj azért megmutatkozik, de ez most édes kevés…
A legnagyobb probléma a Happy christmas-szal az, hogy nincs benne ambíció, s hogy túlontúl szürkécske.
Az Ivócimborákat szerettük, mert kedves, aranyos mozi, s a maga egyszerűségében tudott nagyszerű lenni. Sajnos mindez a Boldog Karácsonyról már nem mondható el. Swanberg 2014-es anti-christmas movie-ja beleragadt önnön hétköznapiságába

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése