2014. december 22., hétfő

When the game stands tall - Csapatjáték


Amerikában nagyon kajolják a sportfilmeket, pláne ha az adott történet „based on a true story” – no akkor szinte borítékolható a siker.
Nem is túl meglepő, hogy a Csapatjátékra eltapsolt 15 millió dollár nagyjából az augusztusi bemutató után 3-4 héttel megtérült, s októberi adatok szerint az USA-ban már bő 30 millió felett járt a film box-office bevétele... Azért vesézgetem a piszkos anyagiakat ilyen elánnal, mert a When the game stands tall-ról lerí, hogy egyértelműen haszon - és profit szerzés céljából készült. 


A De La Salle gimnázium focicsapatának és vele együtt Bob Ladouceur edzőnek a története Thomas Carter rendező (Carter edző; Két túsz között) tolmácsolásában bántóan semmilyen. Nem elég, hogy a film szóról szóra felmondja az amerikai sportfilmek kötelező frázisait, mindennek fejébe rendkívül ügyetlenül és sután bánik a patternekkel.
Egy csomó erőltetett dialógnak lehetünk szem és fültanúi, miközben az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy Jim Caviezel szerepeltetése is egy alapból elbaltázott döntés volt a készítők részéről. 


S hogy akkor mégis miért lett sikeres film a Csapatjáték a tengerentúlon? Azért, mert az USA-ban az egy főre eső amerikai futball - rajongók száma kettő.
…egy európai számára azonban nincs tétje a filmbéli történéseknek, minket egy pillanatig sem hatnak meg a hangzatos lelkesítő beszédek, és a fiatalok vérre menő csatározásai a csapatba kerülésért.


A közhelyeken kívül nem sok egyebet tartogat Thomas Carter sportfilmje, amelynél csak minőségibb cuccok jutnak eszünkbe a témában.
Uncsi.

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése