2014. december 5., péntek

The next three days - A következő három nap


Haggis Oscar-ját annak idején sokan megkérdőjelezték, mondván, az Ütközések csupán a témája miatt kapta meg az elismerést, s a direktor kissé túlértékelt és túlhypeolt.
Tény, hogy a Crash közlési modora rendkívül direkt volt, de a fene egye meg, az akkor is egy remek film, komoly mondanivalóval, valóban „nagy jelenetekkel” és katarzissal. Haggis pedig jó rendező, kiváló writer és eddig még nem szaladt bele olyan óriási nagy blamázsba.
A következő három nap sem rossz film, sőt, de szó mi szó, a direktor korábbi munkái ismeretében lehetett volna sokkal klasszabb is a végeredmény.


A rendező szereti kifejteni, megcsócsálni a történeteit, ami egy mélylélektani dráma szempontjából nem hátrány, de egy akciódúsabb mozinál már kevésbé üdvös. Persze szükség van jól kibontott jellemrajzokra, de Haggis ezúttal kicsit messzire ment. Túl sokszor és túl sokáig időzik a kamerája Russel Crowe bánatos tekintetén…
…a helyzet viszont az, hogy ez az egyetlen olyan nagyobb volumenű ’hiba’, amit felróhatunk az alkotás számlájára, ugyanis hiába nem Elizabeth Banks volt a börtönben csücsülő feleség szerepére a legjobb választás, s hiába a kissé lassan csordogáló cselekmény, a film működik! Haggis picit talán fukar módon adagolja a feszültséget az első bő fél órában, de a The next three days a második félidőre kellően felpörög, és végül is egy egészen rendben lévő, okos filmként nyugtázhatjuk.


Az alap szitu átélhető, de a direktornak mondhatni nyert ügye volt, hiszen ki ne érezne át egy ilyen típusú történetet, ki ne tenne meg mindent a szeretteiért?
Bár a két évvel korábbi, 2008-as Elrabolva ugyanezt a kérdéskört valamivel – jóval!!! – hathatósabban és hatásosabban járta körbe, azért Haggisnak sincs oka szégyenkezni!


Lassú folyású, kiegyensúlyozott akció-dráma A következő három nap. Talán, ha a rendező jobban megerőlteti magát, s megszabadítja a szkriptet a felesleges sallangoktól, akkor a műfaj egyik titkos favoritját tisztelhetnénk eme 2010-es alkotás személyében.
Így „csak” egy szimplán okés moziról beszélhetünk.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése