2014. december 31., szerda

The guest


…egy csomó olyan klassz mozi pörgött idén az amerikai vetítőtermekben, amelyek aztán valami oknál fogva nem kerültek át Európába.
Az egyik ilyen – nem zseniális, de – mindenképpen kiemelkedő film a The guest. 


Adam Wingard rendező már bizonyított korábban a V/H/S-el és a fasza kis terror horrorjával a You’re next-tel. Ezúttal azonban egy olyan komplex, groteszk thriller-t forgatott, amely remekül idézi meg a ’80-as évek alacsonyabb költségvetésű mozijainak hangulatát - miközben némileg viccet is csinál a nagybetűs "retro"-ból.


A helyzet az, hogy nem igen láttunk ennél bizarabb szórakoztató filmet az elmúlt évben. A The guest kurvára B-film, de ezt egy pillanatig sem szégyelli, sőt, szinte kérkedik vele.
A sztori kő egyszerű, ugyanakkor Wingard ügyelt arra, hogy a jól ismert frázisokat egyedi módon variálja. Mozija egyszerre bűzlik a tesztoszterontól, s egyszerre érezzük rajta gyermekkorunk vhs-kazettáinak jellegzetes „illatát”. 


A Downtown Abbey-ból ismerős Dan Stevens egész egyszerűen kurvára cool a titokzatos katona szerepében. Ryan Gosling a Drive-ból, de még a fiatal Cary Elwes is "beugrott" a fickó arcvonásainak/mimikájának köszönhetően, miközben a csávó minimum annyira veszélyes, könyörtelen, és érzelemmentes, mint Robert Patrick a Terminátor 2-ben. 


A film dübörög, mint az állat, aláfestésként pedig szól a Sisters of Mercy, meg a ’80-as évek összes elbaszott szintipopja.
Bár, ha ízekre szednénk a sztorit, nyilván találnánk egy csomó logikai bakit, amelyekbe akkurátusan jól bele is lehetne kötni…
…de épp ezek a ’bakik’, a ’giccs’ és a ’tökéletlenségek’ adják a B-film sava borsát! 
Várjuk a soron következő Wingard alkotást, mert eddig jól teljesít a fickó, nagyon is! Nekünk legalábbis imponál…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése