2017. február 24., péntek

2016 TOP 25


Ismét eltelt egy év, s szokásunkhoz híven egy nappal az Oscar-gála előtt újra összegzünk! Következzenek hát 2016 legjobbjai szerintünk - szigorúan szubjektíven, az érzéseinkre hagyatkozva, mégis kellőképpen megfontoltan! Kellemes böngészgetést Srácok!

25. CAFÉ SOCIETY


A Café Society az elmúlt 10 év egyik legerősebb Woody Allen-filmje! S ami még fontosabb: a mester sosem engedte még ily módon szabadjára a benne rejlő romantikus álmodozót. Woody a Café Society-vel az őszinte, igaz szerelemnek állít emléket, s az emlékműavatáshoz a csodás Kristen Stewart-ot hívja – igen bölcsen - segítségül. Nagyon szerettük a film finom, gáláns stílusát! 

24. THE FUNDAMENTALS OF CARING


Rob Burnett, a David Letterman show egykori head writer-e, az Ed és a Raboljuk ki Mick Jaggert! tévé sorozat kreatív agya tavaly januárban a Sundance-en mutatta be második szerzői filmjét, a The fundamentals of caring-et - 2016 egyik legkellemesebb feel-good moziját! Hangulatában A család kicsi kincsét idéző alkotás Paul Rudd és Craig Roberts szívhez szóló alakítása miatt vált elsősorban a kedvencünkké. De nagyon szeretjük az „utazós” filmeket is, és esetünkben egy klassz kis road-movie is jár grátiszba az alap sztori mellé. Nem zseniális mű, viszont messzire repít és garantáltan jobb kedvre derülsz tőle! 

23. THE EDGE OF SEVENTEEN


Majdnem olyan lehengerlő, mint 2013-as favoritunk, Az első igazi nyár, és majdnem olyan jó, mint 2016-os coming-of-age kedvencünk, A tinilány naplója! Hailee Stenfield tulajdonképpeni one man show-ja a The edge of seventeen, ami az egyik legviccesebb felnövéstörténet az elmúlt évtizedből. Kicsit még el is pityeredtünk rajta, s ami a legfontosabb: napokig ott motoszkált a fejünkben! Kell ennél meggyőzőbb érv, hogy miért választottuk 2016 legjei közé? 

22.  A BOSZORKÁNY


A 2015-ös Sundance rendezői díját elnyerő A boszorkány 2016 februárjának legádázabb mozijaként debütált az amerikai filmszínházakban. Még mindig a hideg futkos a hátunkon, ha Anya Taylor-Joy vérfagyasztó pokoljárására gondolunk. A direktor – elsőfilmesként – tapasztalt rendezőket megszégyenítő módon bánik a suspense-el - mesterien vezényli le a „szertartást”. Éljen a minőségi horror! 

21. EMLÉKEZZ!


Fene gondolta volna, hogy Egoyan képes ilyen elegánsan visszakapaszkodni az A-ligába! A Christopher Plummer jutalomjátékaként is felfogható Emlékezz! az év egyik legkirályabb meglepetésfilmje! A Remember lebilincselő történet, olyan nem várt fordulattal a végén, mely teljes mértékben átértékeli az addig látottakat. Parádés és frappáns!

20. GOKSUNG - THE WAILING


A dél-koreai film magas ívről tojik az aktuális trendekre. A Goksung tehát – amellett, hogy a szó valós és átvitt értelmében is ’killer’ – mindenekelőtt kompromisszummentes ’trendkiller’ mozi! Tanítani való ügyességgel cikázik a stílusok között, a váltásai váratlanok, mégis okosak és átgondoltak. Emlékezetes, ádáz sokk-mozi, csak haladóknak! 

19. VAKÍTÓ NAPFÉNYBEN


Mintha Woody Allen-t Linklaterrel kereszteznénk! Luca Guadagnino a nyugalmas, ráérős Mediterráneum szívében forgatott felkavaró, feszültséggel teli kamaradrámát. Szereplőit Olaszország leggyönyörűségesebb ékszerdobozába zárja össze egy kis klausztrofób pszicho-játékra; és hát lesz is ramazuri: sok-sok intrika, fülledt erotika, szerelmi dráma – és extraként még bűnügyből is kijut a bohém társaságnak! Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts és Dakota Johnson kibogozhatatlan érzelmi összefonódása a Vakító napfényben! 

18. LOVING


Jeff Nichols fiatal kora ellenére már most elképesztő filmográfiával büszkélkedhet! A Loving az első olyan mozija amelyet a szakma nem fogadott egyöntetűen pozitívan; de ha bármi kétséged lenne a film minőségét illetően, akkor vennénk a bátorságot és jeleznénk, hogy ennyire finoman és ízlésesen megkoreografált drámát bizony jó rég láttunk már. Pedig most aztán Nichols tényleg olyan témába tenyerelt, amit – mérget mernénk rá venni - 10-ből 10 rendező elképesztően sziruposan adaptált volna! Ez a srác pofátlanul tehetséges, s a már-már megugorhatatlan akadályt is simán veszi! 

17. ÉRETTSÉGI


Cristian Mungiu - a román újhullám legtehetségesebb szerzői filmese - mindig nagyon érzékeny társadalmi témához nyúl. Szülőföldjén vélhetően nem nagyon tapsikolnak neki, hisz kritikus énje most épp az országban burjánzó korrupciót pécézte ki magának. A Cannes-ban (is) díjazott film tűpontos látlelet arról, hogy hogyan mennek – hogyan nem mennek – Romániában a dolgok. Míves, intelligens, visszafogott, s komótossága ellenére is nagyon jó ütemezésű munka! 

16. EGY TÖKÉLETES NAP


Zseniális színészek parádéznak Fernando León de Aranoa furán vicces, merész, szarkasztikus hangvételű háborús mozijában, mely a Délszláv háború kopár, kissé barátságtalan balkáni hegyvonulataira kalauzolja a nézőt. Aranoa megmutatja, hogy milyen körülményes dolog kiemelni egy hullát egy bosnyák falucska kútjából, s hogy abszurd módon mennyire ellehetetlenítik egymás munkáját a különféle segélyszervezetek egy ilyen kiélezett szituációban. A rendező beleinjektált a cselekménybe még egy klassz kis road-movie-s kalandot is,  Benicio Del Toro és Tim Robbins pedig zseniális, mint mindig! És akkor a stílusos befejezést még nem is említettük!

15. A TURNÉ VÉGE


A turné vége 2015 utolsó harmadában debütált világszerte. Hozzánk végül, meglepően viszontagságos körülmények között, csupán 2016-ban jutott el - akkor is csak a DVD-forgalmazók láttak benne fantáziát. Pedig James Ponsoldt filmje az utóbbi évek egyik legerősebb „biográfiája”, mely az amerikai posztmodern irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának, David Foster Wallace-nak David Lipsky-vel, a Rolling Stone magazin munkatársával való találkozását örökíti meg; pontosabban annak a bizonyos legendás mélyinterjúnak a keletkezés-történetét mondja el. Elképesztően izgalmas dialógok sorjáznak, fontos mondatok, okos gondolatok hagyják el percenként a szereplők száját! Ponsoldt eddigi legerősebb munkája, s Jason Segel eddigi legátütőbb alakítása! 

14. VADEMBEREK HAJSZÁJA


Taika Waititi-nél tehetségesebb, érzékenyebb vígjáték-felelőst nehezen találni manapság széles e világon. Vígjáték? Hmmm... Waititi vicces ugyan, de remekül érti a szív és a lélek dolgait is! Legújabb alkotása talán a legemészthetőbb az eddigiek közül, könnyen fogyasztható film, hozzáállásában mégis távol esik a fősodortól; egyéni, különleges, karizmatikus mozi! Baromi szórakoztató, szívhez szóló alkotás, hihetetlenül jól megírt – és megjelenített – karakterekkel. 

13. A TÖRZS


Az ukrán „némafilmnél” fenékbe rugdalósabb alkotás aligha került tavaly a hazai vetítőtermekbe. A törzs szótlansága őrjítő, a rendező Slaboshpytski által írt történet felkavaró, a film maga pedig forradalmi – és nem utolsó sorban: rendkívül megdöbbentő!

12. KALIFORNIAI ÁLOM


Damien Chazelle mozija egy csoda - ritka tünemény! Olyan hangnemet üt meg, olyan kellemes retró feelinget hoz, amelyre már jó ideje borzasztó nagy szüksége volt Hollywoodnak! Ryan Gosling és Emma Stone párosát nézve nekünk is kedvünk támad táncra perdülni, énekelni, és álmodozva Studio City utcáit róni!

11. SPOTLIGHT - EGY NYOMOZÁS RÉSZLETEI


A Spotlight abszolút megérdemelten hozta el a tavalyi Oscar-ceremónia „legjobb filmnek” járó arany szobrocskáját! Ilyen míves mozi még sosem született az oknyomozó újságírók munkájáról. Tom McCarthy ráadásul nem megúszós témát választott: a Boston Globe csapata pedofil papoknak ered a nyomába, s a 2000-es évek legnagyobb horderejű leleplezésében vesz részt! Izgalmas, aktív nyomozás, rendkívüli casting, kifogásolhatatlan rendezői munka! Spotlight!

10. ÉRKEZÉS


Dennis Villeneuve korunk egyik legfigyelemreméltóbb rendezőjévé nőtte ki magát az évek során! Ha új Villeneuve-mozi tűnik fel a láthatáron, arra bizony ildomos odafigyelni! Az Érkezéssel a kanadai direktor a sci-fi műfajába tett kis kitérőt - és hát milyen jól tette! Az Arrival az utóbbi évek egyik leginvenciózusabb - nem vegytiszta - zsánerfilmje! Összetett mozi, komplex mondanivalóval! Ha belegondolunk, hogy Villeneuve vezényli majd a Dűne filmes adaptációját, akkor bizony joggal van okunk borzasztóan lelkesnek lenni! A direktor ugyanis nem csak drámában, thrillerben, de a sci-fi műfajában is mesteri! 

09. SING STREET


Nem csak azért, mert imádjuk a ’80-as éveket, s mert a Drive it like you stole it a legkiválóbb pop dal, ami soundtrackre került 2016-ban! Legfőképp azért, mert baromira bírtuk a film karaktereit, mert Ferdia Walsh-Peelo oltári klassz főszereplő, mert a Sing Streetnél felemelőbb feel-good movie-t nem igen mutattak be tavaly, s mert John Carneynál jobban senki nem tud zenés filmet készíteni! 

08. A SZOBALÁNY


Chan-Wook Park fülledt, erotikus thrillere elképesztően színes és látványos – gyönyörűséges - vizuális orgia! A szobalány 2016 legfurfangosabb bűnügyi története rengeteg csavarral, okos dramaturgiai húzásokkal, valamint egy mérhetetlenül precíz, akkurátusan kidolgozott forgatókönyvvel! Figyelem, ebben a filmben senki sem az, akinek látszik!  

07. HELL OR HIGH WATER


Az év legütősebb westernje egyben az év legütősebb filmje is! A Hell or high water díszletét az a koszlott, porlepte USA szolgáltatja, amely közel sem azt a megnyerő képet festi az Államokról, amelyet látni szeretünk/szeretnénk. A film a maga nyers modorában cáfol rá a sztereotípiára, miszerint létezik „az amerikai álom”! Chris Pine sosem volt ilyen jó, Ben Foster parádézik, Jeff Bridges pedig 6 év után ismét ott van jelöltként az Oscar-gálán. Feszes, szikár mozi a Hell or high water! Ilyen kíméletlenül kell leszámolni az illúziókkal, s ha átvernek, ilyen okosan kell elégtételt venni! 

06. ÉJSZAKAI RAGADOZÓK 


A divatguru Tom Ford víziója az elmúlt év legmesteribben szerkesztett filmalkotása! Szívfacsaró, már-már túl realisztikus szerelmi történet, ádáz thriller, felkavaró dráma. Három (mozi) az egyben! Mégsem holmi instant élmény! Megrázó, kíméletlenül őszinte mű a Nocturnal animals, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon és Amy Adams lehengerlő alakításával!

05. ÉJFÉLI LÁTOMÁS


Jeff Nichols méltatlanul mellőzött - dühítően alulértékelt -, road-movie-ba oltott filozófiai sci-fije egyértelműen a tavalyi esztendő legemlékezetesebb alkotása volt a számunkra! A Steven Spielberg és Stephen King ’80-as évekbeli hagyatékát felelevenítő mozi rendkívül intenzív élmény! Feszült, zaklatott ámokfutás, ami aztán 2016 egyik legvarázslatosabb lezárásában kulminál! Hahó honi forgalmazók! Van ez a Jeff Nichols nevezetű csávó! Kurva jó filmeket készít! Mindnek vetítőteremben (lenne) a helye! 

04. SUBURRA


Ki gondolta volna, hogy az utóbbi néhány év legfrankóbb gengszterfilmjét az olaszok szállítják majd? Mondjuk kézenfekvő a dolog: Szicília, Cosa Nostra, Lucky Luciano, a méltán híres itáliai család ugye... Stefano Sollima olyan komplex élményt nyújt, hogy nincs gengszterfilm-rajongó, aki képes lenne eme lehengerlő, ádáz, gonosz, mégis roppant mód magával ragadó történetnek ellenállni! De az is garantáltan elégedett lehet a filmmel, aki kedveli a remek tempójú, éjsötét krimiket, a nagy ívű bűnfilmeket. Kiváló soundtrack (köszi M83!), zseniális forgatókönyv, a mocsokban fetrengő-hempergő Róma és Ostia. Bravo Italia!!! 

03. A TINILÁNY NAPLÓJA


Marielle Heller rendhagyó coming-of-age mozijában a fiatalkori szexualitásról mesél kendőzetlenül, provokatívan - mégis könnyed természetességgel. A nevelőapjával viszonyba keveredő Minnie története rendkívül vakmerő és merész, s a film kivételesen egyedi hangvétele/modora is az alkotók bátorságáról árulkodik/tanúskodik. A helyszín a ’70-es évek, a Woodstock-éra LSD mámoros miliője – amelyben Bel Powley olyan autentikusan csetlik-botlik, hogy nem is értjük miért nem halmozták el durván díjakkal/jelölésekkel a csajszit! A tinilány naplója az évtized egyik – ha nem a – legjobb coming-of-age filmje!

02. A SZOBA


Brie Larson és Jacob Tremblay tökéletes harmóniában viszi végig Lenny Abrahamson nagyszerű, szívfacsaró moziját; mely irgalmatlan erős adrenalin löket - kőkemény dráma és izgalmas thriller kivételes elegye! Napokig, hetekig nem tudtuk kiverni a fejünkből Jack és édesanyja fájdalmas, könnyfakasztó történetét. Napokig, hetekig járkáltunk fel, s alá mi is a néhány négyzetméteres szobában – gondolatban - mire el tudtuk engedni... Viszlát mosdó, viszlát szekrény, viszlát tetőablak, viszlát szoba...

01. CAPTAIN FANTASTIC


A Captain Fantastic-ot kritikánkban 2016 legintenzívebb moziélményeként ünnepeltük. Továbbra is teljes mellszélességgel kiállunk kijelentésünk mellett: az erdő mélyén élő család története páratlanul felemelő, Viggo Mortensen zseniális, a film üzenete pedig borzasztóan erős! És ami a leglényegesebb: Matt Ross szerzői mozijában megtörténik az, amire tulajdonképpen minden film megtekintése közben várunk! Végbemegy a csoda! Megtörténik a varázs! Nem is kell ennél több!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése