2017. február 21., kedd

Kubo és a varázshúrok - Kubo and the two strings


A Laika bátran behúzta újfent! Ismét mert ellene menni a trendeknek!
A Kubo-ban tulajdonképpen minden egyes alkotóelem megtalálható, ami mondjuk a klasszikus Disney rajzfilmekben megvan, viszont a Coraline-al és s Doboztrollokkal nagyot szakító Laika animációs stúdió mindig igyekszik valami pluszt belecsempészni a történeteibe – amelytől aztán a végeredmény kellőképpen specifikus lesz!


Jelen esetben japán népmesét - valamiféle ősi mítoszt - kapunk; s mivel a távol-keletre repít minket Travis Knight – akinek az első animációs nagyjátékfilmje a Kubo, noha vezető animátorként már a Coraline és a titkos ajtón is dolgozott -, ezért a japán hangulathoz, kultúrkörhöz és mondavilághoz idomulva szerfelett melankolikus és komoly/komor is az alkotás. 


Meglehet, hogy a Pixar, a Disney és az Illumination jóval mainstreamebb és közérthetőbb alkotásaihoz szokott nézők nem fognak tudni mit kezdeni a Laika szövevényes(ebb), rétegelt(ebb) meséjével!
A Disney-nél pl. manapság elképzelhetetlen, hogy ilyen sokrétű szimbolikával dolgozzanak, s hogy ennyi klasszikus népmesei motívum kapjon helyet a munkáikban. E tekintetben a Kubo sokkal kevésbé „mai”, mint a konkurens stúdiók trendi alkotásai; viszont sokkal izgalmasabb és egyedibb is azoknál, s a helyzet az, hogy úgy kellett már egy ilyen speckó, őszinte kis film az animációs mozik szerelmeseinek, mint a falat kenyér! 


És nem csupán a bravúros, eddig még sosem tapasztalt minőségű zseniális stop-motion miatt rendhagyó a Kubo! Fontos, hogy hosszú idő után ez az első olyan mesefilm – készüljön az bármilyen technikával -, amely nem veszi hülyére a nézőt, s legfőképp: nem veszi hülyére a gyerekeket! Ehhez a történethez ugyanis – még ha adott is a vizualitás - szükség van képzelőerőre, és szükség van a gyermeki fantáziára!
S még minket felnőtteket is izgalmas utazásra invitál a Laika! Nem kell legagyisodnunk, nem kell lemennünk ostoba gügyögőbe - a Kubo és a varázshúrok ugyanis meglepően intelligens és bölcs mese! 


Egyes elemek talán elcsépeltnek tűn(het)nek; így voltam én a szamuráj-bogár helyenként kissé erőltetett jópofáskodásával, s a gonosz nagyapa számomra túl triviális karakterével; ugyanakkor a film sajátos atmoszférája, a finom összetevők, s a parádés látvány ügyesen kompenzálják az esetleges hibákat!  
A Kubo hangulatot kíván, és odafigyelést. Ha ez megvan, különleges élményben lehet részünk!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése