2017. február 4., szombat

Szólít a szörny - A monster calls


Nem rajongok a fantasyért! A faun labirintusa volt az egyetlen ilyen műfajfilm az elmúlt dekádban, ami komoly hatást gyakorolt rám.
S most íme itt van J.A. Bayona A monster calls c. műve, mely ismét egy igen hatásos, komoly energiákkal, s valami egészen megfoghatatlan varázserővel bíró mozi! 


A Szólít a szörny – csak úgy, mint Guillermo del Toro 3 Oscar-t nyert alkotása – az élet tépázta gyermeki lélek legmélyebb bugyraiba kalauzol. S még ha evidenciákat is fogalmaz meg, fontos jelentőséggel bír, hisz rendkívül szemléletesen és érzékletesen mutat rá az egyértelműségekre; tetszetősen, elegánsan, és nem mellesleg: nagyon őszintén sulykol!  


A történet Patrick Ness nagyszerű, világhírű bestsellerén alapszik.
Tudjuk viszont, hogy egy jó könyv önmagában még nem elég egy jó filmes adaptációhoz. Ez esetben azonban szerencsésen alakult a projekt, a stúdió ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy maga a szerző írja meg a forgatókönyvet, így törekedve arra, hogy a regény komplexitása megőrződjön, s az oridzsinál mondanivaló megmaradjon.
Autentikus szkript, effektív adaptáció született tehát, s Ness furcsán mesés, fantasy-val finoman átitatott, ugyanakkor nagyon is valós coming-of-age történetének filmes verziója a lehető legmívesebb tálalásban látott/láthatott napvilágot! 


S ha már szóba került a Faun: del Toro-val szemben Bayona-nál sokkal inkább a történet pszichológiai, lelki vetületén van a hangsúly, semmint a fantasy elemeken. Bár kétségkívül ez utóbbiak is pregnánsan jelen vannak a sztoriban!
A Szólít a szörny azonban – lemeztelenítve – egy elkeseredett gyermek szembenézése a világ borzalmaival, első, megrázó találkozása az élet legeslegnagyobb tragédiájával, az elmúlással. Hogy egyikőnk sem képes ellene menni a sorsnak, a törvényszerűségeknek!


Bayona közel sem olyan artisztikus most, mint A lehetetlen esetében, inkább 2007-es munkájának, az Árvaháznak a letisztultságát éleszti újra.
Családi dráma pereg a vásznon, abból is a legkeményebb fajta! S noha a végső konzekvencia végtelenül egyszerű, Bayona a fabulák csodás íve mentén halad; elragadóan bontja ki a sztorit. És ily módon nem is a tanulság a lényeg, hanem az, ahogyan a főszereplő Conor – új barátjával, a címszereplő Monster-el karöltve - bejárja az imént emlegetett, szépen, kecsesen meghúzott ívet.
Egyetlen elvarratlan szál sem marad! Zseniális a szkript, csodás az ütemezés, gyönyörűek és frappánsak a kis animációs intermezzo-k! Az eredeti mű – a regény – minden egyes rétege lehámozódik a sztori-vázról, s így válik igen összetett, sokrétű élménnyé a film! 
Az utolsó képkockákkal pedig aztán minden végérvényesen a helyére kerül! 


Kétségtelen, hogy A monster calls a rendező eddigi legkifinomultabb, s egyben legmívesebb mozija! És nem csupán a rendkívül profin alkalmazott speckó motion-capture technika, valamint a kiváló színészi alakítások miatt - Sigourney Weaver, a Conor-t megformáló Lewis MacDougall, valamint Felicity Jones mind elképesztőek! (S noha Liam Neesonnak csupán a hangja van jelen, ha kellően szemfüles vagy, tetten érheted eleven valójában is a filmben! A jelszó: „fotó”!)
Legfőképp a történet komplexitása és a nagyon erős érzelmi töltet okán vehető biztosra, hogy A monster calls ott lesz sokaknál/számos médiumnál 2017 kedvenc filmjei között!
Minket – nem túl nagy fantasy barátként is – simán megvett kilóra, s bömbölésre késztetett Bayona rendkívül érzékeny, varázslatos mozija!
Február 16-ától téged is szólít a szörny a vetítőtermekbe!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése