2017. február 10., péntek

Who am I: Egy rendszer sincs biztonságban - Who am I: Kein system ist sicher


Egy rendszer sincs biztonságban! Vagyis: nincs olyan számítógépes rendszer, amit Benjamin, a magának való „kocka” ne lenne képes feltörni.
Kezdetben csak a hecc kedvéért hackerkedik a visszahúzódó tinédzser, majd találkozik az extrovertált Max-al, aki behúzza a tutiba, s a geek arcok létrehozzák a rendszerellenes, anarchista hajlamú Clay nevű hacker hordát. Először csak kisebb csínytevéseket hajtanak végre a srácok, majd egyre kockázatosabb mutatványokra ragadtatják magukat; s így nem csupán a gép előtt tüppedő net huszárok, hanem az Interpol ügynökei is felfigyelnek rájuk! 


A svájci - német Baran bo Odar nemrégiben bukott egy bődületeset Sleepless c. krimi-thrillerével Hollywoodban – olybá tűnik, hogy nem csak a kritika kaszálta el amerikai bemutatkozását, a közönség tetszését sem nyerte el az amúgy A-kategóriás sztárokat (Michelle Monaghan, Jamie Foxx) felvonultató, egyébként erősen B-filmes hatást keltő tucat thriller.


Odar számára a belépő az álomgyárba a 2015-ös német mozi szenzáció, a Who am I volt.
Tempós hacker sztori ez, pörög, vibrál, a képek klipszerűen villódznak! Minden nagyon korszerű benne!
A jóval triviálisabb Idegpálya  pengetett némiképp hasonló húrokat nem is olyan rég; a Who am I azonban, ha nem is sokkal, de meggyőzőbb amerikai vetélytársánál! Azaz a németek lényegében kisujjból (jóval szerényebb büdzséből, sztárok nélkül) kirázták azt, ami az amcsiknak csak nagy küszködések árán ment!


Odar mozija belefut jó csomó klisés megoldásba, viszont legalább ugyanannyi meglepő fordulatot is tartogat. Így picit ambivalens az összkép, de méltányoljuk a minőségre, a szebbre, jobbra való törekvést. Azt, hogy nem az amerikai minták és patternek dominálnak, s Odar igyekszik sajátos atmoszférát teremteni. Jóllehet, David Fincher klasszikusának, a Harcosok klubjának hatása nagyon is érezhető a filmen!  


Nem világmegváltó mozi a Who am I - mi egyes pontjain az érdeklődésünket is el-elvesztettük iránta. Ugyanakkor Odar vesztes helyzetből visszahozta a sztorit, és összességében megnyert minket magának!
A tengerentúli karrierhez meg ezúton kívánunk több szerencsét a direktor úrnak!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése