2018. március 25., vasárnap

Suburbicon: Tiszta udvar, rendes ház - Suburbicon


A kritikák közel egyöntetűen a földbe tiporták George Clooney legújabb rendezését, a Suburbicon-t. Pedig ami igazán vonzó a filmben - amit számon kértek rajta -, az épp a tökéletlensége, a csapongása, s a folyton hullámzó hangulata.


A Coen-tesók valamikor a ’80-as évek vége felé írták a Suburbicon forgatókönyvét. Mondhatjuk tehát, hogy egy korai, picit éretlen zsengéről van szó, amely aztán táptalaja volt a későbbi csúcsteljesítménynek, a nagy sikerű Fargo-nak. Hisz itt is hasonló az alap szitu: egy szerencsétlen, ügyefogyott balfék indítja el a láncreakciót, melybe aztán nem csak ő maga, a környezete is jól belebonyolódik. Saját farkába harap a kígyó.


Nem meglepő, hogy Clooney – rendezőként – lehetőséget látott a könyvben: bájosan bizarr és elbűvölően gonosz ez a sztori. S a hibáival, túlzásaival, és hangsúlytévesztéseivel együtt is baromira mulattató. 


Matt Damon lubickol abban a szerepben, amelyet ’96-ban William H. Macy-re testáltak Coenék.
De tulajdonképpen a teljes színészgárda profin és önfeledten muzsikál. Oscar Isaac bravúros a nyúlfarknyi szerepében, Julianne Moore bicskanyitogatóan ellenszenves, a Wonder sztárja, Noah Jupe pedig ezúttal is bizonyítja, hogy az egyik legreménytelibb, legtehetségesebb gyerekszínész Hollywoodban.


Mint szatíra, kimondottan jól funkcionál a film. Egy bizonyos pontig. Clooney azonban nem éri be ennyivel: tragédiát, drámát is akar. S ezt a dramaturgia, és a történet már nem bírja el.


Furcsa hibrid ez, hisz a finálé, szendvicszabálóstul, tejivóstul, mégiscsak működik. És bár nem minden passzol, nem koherens a cucc, azért valami módon mégis értelmet nyernek a történések. Még a kertvárosba költöző fekete család kálváriája is relevánssá válik.
Igaz, ez esetben Clooney lehetett volna kevésbé didaktikus.


A Tiszta udvar, rendes ház korrekt Coen-b-side. Egyáltalán nem kimagasló mozi, viszont pokolian szórakoztató és játékos. Nem egységes, nem összeszedett alkotás, de vannak kifejezetten zseniális pillanatai.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése