2018. március 9., péntek

Boldog halálnapot! - Happy Death Day


Szép számmal képviseltették magukat a tavalyi év filmes palettáján a horror zsáner kereteit tudatosan feszegető, újító szándékú alkotások. Az It comes out night egy posztapokaliptikus pszicho-thrillerbe oltott dráma volt – némi kis horror adalékkal fűszerezve -, a The Babysitter komikus hangvételével próbálta magára vonni a figyelmet, míg a Better watch out egyfajta filmes parafrázisként működött (Reszkessetek betörők horrorba oltva, ugye…), miközben éjfekete humorával és meglepő fordulataival a zsáner egyik leginvenciózusabb mozija volt 2017-ben.


A Boldog halál napot! a legfogyaszthatóbb, „legplázakompatibilisebb” film az iménti szórásból. Nem meglepő, hogy itthon is sikerrel mutatták be a mozik.
Ugyan közel sem olyan ötletes és előremutató, mint a fent felsorolt művek, mégsem mondanánk, hogy az alkotók luftot rúgtak vele, s nincs benne egy fikarcnyi leleményesség sem.


A film rendezője, Christopher Landon, a La la land-ben már a szélesebb közönségnek is bemutatkozott, korábban inkább tévés szériákban szereplő Jessica Rothe-ot tette meg  filmje főszereplőjéül, aki tapasztalt színésznőként lazán képes volt megbirkózni egy ilyen „játékos” mozival, s annak nem túl komplex fő karakterével. 


A Boldog halálnapot! a ’90-es évek végén virágkorukat élő tini-slasherek (Sikoly, Tudom mit tettél tavaly nyáron, Rémségek könyve, és társaik) atmoszféráját éleszti újra, miközben dramaturgiájában Harold Ramis klasszikusát, az Idétlen időkiget másolja.
Nem túl frappáns.
Ami viszont szimpatikus: Landon vállaltan, büszkén „idéz”, s végső soron tiszteleg az imént említett alapvetések előtt. Így filmje akár még frissnek is hathat – üdítő, kellemes múltidézésnek.
Kár, hogy az okosan épülgető sztorit végül picit túlbonyolítja, s egy béna, túlságosan esetleges befejezéssel zárja történetét. 


A karakterek vázlatosak, a csavarok sem túl meghökkentőek, noha a narratíva és az elbeszélés stílusa végeredményben szórakoztató.  
Egyáltalán nem rossz, közel sem reménytelen, de amennyiben előremutató horror-reformra vágysz, inkább a Better watch out-ot ajánljuk!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése