2018. március 17., szombat

Thor: Ragnarök - Thor: Ragnarok


Thor karaktere – számunkra – a legizgalommentesebb a Marvel birodalom szuperhősei közül. Valahogy nehezen boldogulunk ezzel az óriási, földönkívüli monstrummal. És bár az eddigi Thor-filmek nagyjából rendben voltak, egyiket sem tudtuk igazán szívből szeretni.


Taika Waititi vérfrissítést ígért, s tartotta a szavát. Minden kétséget kizáróan a Ragnarök az eddigi legegyedibb, legkülönlegesebb Thor-mozi. S hogy ez jót jelent-e, vagy sem? Ízlés dolga.
Waititi humoros, vicces (abszurd) mederbe terelte a sztorit. A galaxis őrzői talán jó párhuzam lehet, de az új-zélandi filmes még annál is bátrabban és merészebben ironizál, s olykor teljes mértékben a feje tetejére állítja a szuperhősködést – meg úgy en bloc a cselekményt.


A poénok ülnek; kérdés azonban, hogy kinek esik jól a superhero-comedy. Nekünk nem feltétlen nyerte el a tetszésünket. Mert noha hozzátartozik a humor ehhez az egész hajcihőhöz – jól is áll(hat) neki -, de épp úgy a dráma is. Nos, esetünkben humor és helyzetkomikum van dögivel, dráma azonban nincs. Így pedig elvész – szinte teljes egészében – a történet súlya. És humánus jellege, ami miatt tudunk pl. azonosulni egy kalapáccsal hadonászó félistennel.


Waititi bizonyára merített ihletet Luc Besson Az ötödik eleméből, de Star Wars-os túlkapások is tetten érhetőek a filmjében. A látvány príma, Jeff Goldblum zseniális, és az is látszik, hogy Chris Hemsworth is élvezte a forgatást.


A Ragnarök szuperhős moziként azonban nehezen értelmezhető. Waititi ezzel a mutatvánnyal tulajdonképpen zárójelbe tette a Kenneth Branagh-féle első részt, s a második felvonást, a Sötét világot is. Furcsa, kicsit meglepő húzás ez a Marvel részéről. Kockázatos játék – a jövőre nézve legalábbis. Ugyanakkor a mutatók a stúdiót igazolják, hisz a Ragnarök messze a legjövedelmezőbb Thor-film a sorban. Bevételeit tekintve magasan körözi az előző részeket.


Kérdés, hogy jó irány-e ez? Kell-e teljes mértékben hülyét csinálni a hőseinkből? A válasz szerintünk egy határozott ’nem’. Ettől függetlenül Taika Waititi-t továbbra is nagyon csípjük, s várjuk a következő (nem szuperhős) filmjeit. Szerzői alkotóként ugyanis jóval meggyőzőbb és lehengerlőbb tud lenni a pali!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése