2018. március 16., péntek

Jumanji: Vár a dzsungel - Jumanji: Welcome to the Jungle


Joe Johnston ’95-ös Jumanji-ja – tökéletlensége dacára – mégis kivívta magának a kult státuszt. A Robin Williams-féle etap, „ártalmatlan” családi moziként nem átallott picit hátborzongató, rideg és félelmetes lenni. Tizenévesként legalábbis – ifjúsági film fogyasztóként – tök para volt a törzsi dob, az életre kelt board game, s az a vehemencia, ahogy Jumanji világát Johnston rászabadította a real world-re.


Amikor a film „újrájáról” kezdtek beszélni, s Dwayne Johnson neve is felmerült a projekt kapcsán, a filmvilág legjava valami őrületes idétlenséget vízionált, s lesajnálóan legyintett egyként. Tök jogosan. 
Pláne, hogy Johnson a tavalyi Baywatch-ban az ízléstelenségig tolta a komédiázást.


Bármily meglepő azonban, Jake Kasdan – a 4-szeres Oscar-jelölt forgatókönyvíró - rendező Lawrence Kasdan fia – egy totálisan ötletes, frappáns, vicces – valóban vicces!!! -, nem a ’95-ös alkotás farvizén evező, önálló, élvezhető mozit rakott össze.  
Ilyen a jóféle, szórakoztató amerikai blockbuster!


Természetesen Kasdan aktualizálta a sztorit. A szereplők ezúttal egy modern játékkonzolon keresztül teleportálódnak Jumanji-ba. Azaz nem a dzsungel zuhan rá a mi világunkra, hanem a film fiataljai zuhannak be – szó szerint - a dzsungelbe. De még hogy! Ha már videójáték, hőseink Jumanji univerzumában az avatárjaik bőrébe bújva manifesztálódnak. Így lesz az okoskodó geek-ből izompacsirta, a szöszi insta-függő high-school celeb csajsziból szakállas, tömzsi tudós (férfi!), a visszahúzódó lányból igazi bomba domina, s a kosaras laza fekából, fele akkora – feka – törpe.


Már önmagában ez a csavar számtalan helyzetkomikumra és gegre ad lehetőséget – mellyel az alkotók annak rendje és módja szerint élnek is -, de a film szerkezete/felépítése, s maga a történet is abszolút rendben van!


Csapatnyi Indiana Jones, csipetnyi Jurassic Park – s egy raklapnyi rafkós gamer-poén…
A fináléhoz érve azért picit elfárad a sztori, s Bobby Cannavale sem túl erős gonosz. De Kevin Hart ezúttal tényleg vicces, Jack Black feminin megnyilvánulásai pedig irtó röhejesek!
Nem gondoltuk volna, de az a helyzet, hogy az új Jumanji precíz, ügyes, veretes munka!  

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése