2015. február 23., hétfő

Million dollar arm - Millió dolláros kar


Craig Gillespie a korábbi innovatívabb irány (Frászkarika; Plasztik szerelem) után egy kicsit békésebb és csendesebb vizekre evezett és elkészítette élete első ’ízig-vérig hollywoodi’ moziját.
Bár azt is mondhatnánk, hogy ez az a film, amelyben Hollywood és Bollywood nagy egyetértésben egyesül. S noha az ’aktus’ mindenképp egy szerelemittas együttlét, nem nevezhető éppen ’kísérletező kedvűnek’, s túl sok újdonsággal sem szolgál – Kámaszútra ide vagy oda -, mégis, a kötelező pozitúrákat azért böcsülettel abszolválja. 


JB Bernstein sportügynök élt már meg szebb napokat is. A csillaga leáldozóban van, a sztárok már nem tülekednek érte úgy, mint egykoron. Egy borgőzös este után azonban az indiai krikett meccs közvetítés, és Susan Boyle megadják a kezdőlökést, s JB fantáziája beindul… A fickó Indiába utazik, hogy dobójátékosokat hajtson fel az amerikai profi baseball liga számára egy egészen újszerű ’reality’ keretein belül: ez a „Millió dolláros kar” – program, amelyre közel 40.000 indiai fiatal jelentkezik, akik közül csak kettő szerencsés utazhat majd az Államokba…


Gillespie alkotása kedves, szerethető feel-good sportfilm, amely a Disney égisze alatt készült, így – nem titok – a Million dollar arm egy jóravaló családi mozi is egyben.
Természetesen egy ilyen „chasing the american dream” – sztorit nagyon nehéz anélkül filmre vinni, hogy ne legyen egy picit gejl és szirupos a végeredmény. Gillespie ezt nem is rejti véka alá, felvállalja, hogy ez egy ilyen hangvételű 'cucc', és kész. Nem csinál különösebb problémát abból, ha a főszereplőnek azt kell mondania a mentoráltjainak megbánó, könnyes tekintettel, drámai zenei kíséret mellett hogy „Szeretlek titeket srácok!”. A direktor nem pironkodik, nem kér elnézést, és nem érzi kellemetlenül magát egy csipetnyi kis giccs miatt. És talán épp ezért, hogy Gillespie felvállalta a ’felvállalhatatlant’, s hogy a film nem próbál meg többnek látszani, mint ami, sikerült elkerülni azt, hogy a Million dollar arm úgy igazán unalomba – illetve abba a bizonyos amerikai juhar szirupba – fulladjon. 


A főként a Reklámőrültekből ismerős Jon Hamm végül is jól passzol ebbe a kicsit Disney-s, kicsit Bollywood-i közegbe. De tulajdonképpen a teljes casting nagyon rendben van, Alan Arkintól Bill Paxton-on át, a bájos Lake Bell-ig bezárólag. 


Persze nem ez lesz az a film, amire örökre emlékezni fogunk (a dramaturgia azért helyenként meg-megbicsaklik, s talán a játékidőt is meg lehetett volna kurtítani egy icipicit), de túl sok rosszat sem tudunk mondani Gillespie munkájáról.
Korrekt kis mozi ez, na! Legalábbis az biztos, hogy lehet szeretni…

65% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése