2015. február 16., hétfő

Kill the messenger - Jobb, ha hallgatsz


Van az a szitu, amikor jobb, ha hallgatsz. Tulajdonképpen erről szól a film. Elmondod az igazságot, beleadsz apait, anyait, majd rájössz, hogy jobb lett volna, ha befogod a pofád, és bölcsen… hallgatsz. Gary Webb igaz történetét az élet írta. …és az élet nem Hollywood-i forgatókönyvekre specializálódott, így a Kill the messenger csak mérsékelten érdekes, vagyis igazán nem fogunk meghatódni Webb kálváriáját látva, még úgy sem, hogy Jeremy Renner kurva jó színész, rendkívül karizmatikus, és minden tőle telhetőt megtesz…


Michael Cuesta direktor többnyire sorozatokat és tévéfilmeket rendezett eddig (Sírhant művek; Sherlock és Watson; Zsaruvér; Homeland), így a sorozatokra és a televíziós munkákra jellemző ’hullámzás’ és töredezettség sajnos a Kill the messenger-ben is tetten érhető. Ami egy mozifilm esetében nem túl szerencsés… 


A Jobb, ha hallgatsz amúgy jól indul, pörög, robog, de nagyjából 1 óra után szentimentálisba vált, és egy csomó olyan – az előzőekhez képest triviálisabb - történésnek ad teret a forgatókönyv, melyekre annyira nem lettünk volna kíváncsiak… Üdvösebb – és izgalmasabb - lett volna talán, ha a szkript az első félidő szálait fűzi tovább.
Az expozíció tehát működik, azonban Cuesta nem vitte végig konzekvensen a sztorit. Természetesen egy ilyen komplex történetet nehéz is ügyesen átültetni a vászonra, de ezt a 'műveletet' végül is a direktor egészen jól megoldotta. Próbál minél érthetőbb, közérthetőbb lenni, és bár – mint minden ’jó’ oknyomozós krimi – a Kill the messenger is tele van ’nevekkel’ és apró kis történetszálakkal, a cselekmény mégis követhető és logikus, s ez mindenképpen Cuesta érdeme. 


A film egyes jeleneteiben még arra is képes, hogy megérintse a lelkünket – általában ez a hasonszőrű moziknak nem nagyon sikerül a száraz történetmesélés és az objektivitás miatt.
Szóval végül is rendben van ez. Még ha Cuesta bicskája helyenként bele is görbült a projektbe…
Renner miatt mindenképp érdemes megtekinteni a Kill the messenger-t, továbbá az oknyomozós politikai krimik szerelmeseinek is jó szívvel ajánlható a film!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése