2015. február 24., kedd

The grand seduction


Tavaly debütált a tengerentúlon ez a cuki kis kanadai feel-good movie, amely aztán - sajnálatos módon - végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (a jegypénztáraknál rendesen elhasalt a The grand seduction), s kishazánkba is csak némi késéssel jutott el.


Egy isten háta mögötti kis halászfalu a helyszín, ahol természetesen döglődik az élet. Tickle Cove lakosai többnyire segélyből élnek, s a helyi ivóban ütik el az időt, majd késő éjszaka részegen botorkálnak haza, másnap pedig minden kezdődik elölről. Egy nap azonban váratlan reménysugárként érkezik a hír: egy olajipari vállalat feldolgozó üzemet létesítene a településen, ami munkahelyet biztosíthatna a lakóknak. Egy kitétel van csupán a konszern részéről: Tickle Cove-nak rendelkeznie kell egy főállású orvossal. A nagymenő, városi plasztikai sebész, Dr. Lewis pedig – hogy stílszerűek legyünk – a falusiak horgára akad… 


Sok ilyen történetet/filmet láttunk már: a nagyvárosi miliőből kiszakadt fazon végül magára talál a vidéki közegben. Don McKellar filmje azonban igyekszik elhatárolódni a hasonló témájú mozik kliséitől. Ezt pedig a körültekintő és alapos karakterábrázolással éri el, de minden bizonnyal sokat köszönhet a direktor a Tickle Cove-i friss, hegyi levegőnek is.
A poénok és a kellemes percek mindenképp a település kontra Dr. Lewis alapszituból fakadnak, de itt egészen más módon zajlik az egymásnak feszülés, mint azt megszokhattuk. A doki nem egy arrogáns városi, i-phone-nal rohangáló fasz, hanem egy naiv, jószándékú valaki, akit végül képes 1 hónapon keresztül az orránál fogva vezetni a kb. 120 fős halászfalu. Ez pedig kétségtelenül eredményez egy-két igazán vicces, és kedves pillanatot. 


Gleeson kiváló a tohonya polgármester szerepében, s a mellékszereplők is egytől egyig rendben vannak. Egyedül Kitsch az, aki nem tud teljes mértékben megbirkózni a feladattal, s olykor kifejezetten haloványan teljesít…
De nincs gond, mert a mellékkarakterek a maguk kis bénázásaival elviszik a balhét, a The grand seduction-nek pedig kifejezetten jól áll ez a csetlő-botló, néhol burleszk-szerű humor.
Jó poénok, klassz karakterek, közel 2 órás felhőtlen ’kikapcs’. Ezt ígéri és teljesíti is a film.
Köszönjük!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése