2015. február 1., vasárnap

The imitation game - Kódjátszma


…egyáltalán nem lepődünk meg azon, hogy a rendkívül tehetséges norvég rendező, Morten Tyldum (Fejvadászok) egy ilyen remek biopic-et kanyarintott a zseniális matematikus fantaszta, a tragikus sorsú Alan Turning életrajzából…
Tyldum nem csinált egyebet, „csupán” méltó módon rótta le tiszteletét Turning előtt. …és egy valóban szívfacsaró, megható filmet forgatott a kódtörő királyról és annak csapatáról. 


Ez az a történet, ami mindenképpen a celluloidra kívánkozott. Amellett, hogy Turning egy páratlan kvalitású matematikus volt, akit egész életében kívülállóként kezeltek (mint egyébként minden zsenit...), homoszexualitásával is meg kellett küzdenie, méghozzá egy olyan korban, amikor a melegeket nem csak hogy üldözték, de simán ki is vonták a forgalomból, ha úgy adódott…
Szóval ennél „hálásabb” sztori/szerep nem igen akadhatott volna Benedict Cumberbatch horgára, hogy végre maga mögött tudhassa a tévésorozatok és a mellékszerepek világát. ...és az angol színész maximálisan élt is a lehetőséggel! Egészen lehengerlő és szívbemarkoló az, amit csinál. Teljes mértékben átlényegült Alan Turning-é. Egyszerűen, de nagyszerűen játszik, sallangmentesen... de maga a film is ez utóbbi szellemiségben fogant. A norvég Tyldum nem trükközött, „csupán” stílusosan, szépen és érdekfeszítően vitte vászonra ezt a különös, nem hétköznapi történetet; s egy emlékezetes, gyönyörű alkotást tett le az asztalra.


Persze láttunk már ehhez hasonlót 2002-ben…igen, az Egy csodálatos elmére gondolunk. Ugyanakkor Tyldum filmje sokkal puritánabb, szinte teljes egészében nélkülözi a patetikusságot, nem tolakodó, ráadásul - bár nyilván azért sejtették az alkotók, hogy ebből végül szép kis „fesztivál-menet” lesz - egy pillanatig sem érezni rajta, hogy célirányosan egy Oscar-ra szánt, díjhajhász mozi lenne.
S lényegében a II. világháborúról szól a film, és picit a meleg témakör és „probléma” is a felszínre kerül, a The imitation game mégis inkább „egy csodálatos elme” csodás tündöklésének elképesztően csodálatos története, amelyben Benedict Cumberbatch élete alakítását nyújtja, mindenféle görcsölés,  teljesítési – és megfelelési kényszer nélkül. Zseniális!


Abszolút megérdemelt a 8 Oscar-jelölés! …no és persze kíváncsian várjuk, mi lesz a Michael Keaton - Benedict Cumberbatch összecsapás végeredménye! 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése