2015. február 27., péntek

The book of life - Az élet könyve


Ez a félig-meddig mexikói (figyelem: Guillermo Del Toro a producer!!!), de hivatalosan egyébként amerikai produkció végül csak nem jutott el a hazai vetítőtermekbe. Vélhetően a megszokottól kissé eltérő körítés – a nem tipikus figurák és a ’túlvilági’ történet - tántorította el a hazai forgalmazókat… pedig a storyline abszolút mértékben illeszkedik a hollywoodi hagyományokhoz és konvenciókhoz.
Nem egy szokványos gyerekcsalogató rajzfilm a The book of life: a történet színhelye ugyanis a holtak világa. Jorge R. Gutierrez meséje azonban olyan szerethetően és bájosan ábrázolja a halált, s a túlvilági létet, hogy az embernek hirtelen kedve támad alulról szagolni az ibolyát


Mind a főkarakterek, mind pedig a mellékszereplők nagyon rendben vannak, Gutierrez holtjai energikusak és majd kicsattannak az egészségtől.
A film, mint minden jó és „korszerű” animációs mozi egy csomó popkulturális utalást tartalmaz, a kedvencünk az Ice Cube-os szcéna, de tulajdonképpen mindenki megtalálhatja a neki tetszőt; és természetesen van szerelmi szál is. Mexikói sztori lévén pedig egy csomó mexikói, gitározós „el mariachi” muzsika… 


Csak azt sajnáljuk, hogy Gutierez nem volt elég tökös, és nem hagyta el a járt utat a járatlanért, ugyanis a The book of life-ban benne volt egy egészen formabontó animációs mozi megvalósulásának a lehetősége is. A piaci viszonyokhoz való alkalmazkodás, vagyis a presszió Hollywood részéről azonban túlságosan is érződik a végeredményen.


Viszont: a 2015-ös Golden Globe-ra nominált The book of life még így is az egyik leginvenciózusabb és legkarakánabb animációs mozi, amit az utóbbi egy-két évben láttunk. Bízunk benne, hogy Gutierez-nek filmjével sikerül elnyernie Hollywood bizalmát, s ezek után hagyják majd sokkal bátrabban „fogalmazni” – ahogy azt tőle megszokhattuk pl. a Mad-ben!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése