2018. január 30., kedd

Három óriásplakát Ebbing határában - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


7 Oscar-jelölés … – s szinte az is borítékolható, hogy 3 aranyszobrocskát be is söpör majd a film (Lehet tippelni, hogy mely kategóriákra gondoltunk. Nem nehéz a feladvány…).


No de valóban ennyire jó a Három óriásplakát Ebbing határában? Aha! Ennyire!
Jelent bármit is az Amerikai Filmakadémia kitűntetett figyelme? Aha! Jelent! Az illúziót – e tekintetben – még nem vesztettük el.


Furcsa a cím, na ja, és hát épp ugyanannyira furcsa maga a film is, mely a zseniális Martin McDonagh eddigi legrétegzettebb, legszínesebb mozija. Igazi filmes bravúr. Amelybe – talán - nagyon kekec módon bele lehet kötni - de igazándiból nem érdemes.
Mert a nagybetűs mozinak nagyjából ilyennek kell(ene) lennie. Mélyen megrendítőnek, megindítónak, drámainak, viccesnek, szórakoztatónak, kicsit ironikusnak és önreflexívnek. S nem utolsó sorban: végtelenül emberinek.
Ezen attribútumokat McDonagh filmje bámulatos eleganciával abszolválja. Bámulatos érzékenységgel! 


S amellett, hogy egy kivételesen humánus, nagy hatású mozinak lehetünk a részesei, amely mesterien, szinte észrevétlenül ránt magával, s egy elképesztően izgalmas és érdekfeszítő történetet tár elénk… szóval mindezen erényei mellett a Három óriásplakát Ebbing határában az utóbbi évek egyik legfontosabb színész filmje is!


Melyben kedvenc karakterszínészünk – a jobb sorsra érdemes művész – Sam Rockwell végre megkapja a neki – és tehetségének – (ki)járó fókuszált figyelmet. Amelyben a pali olyan lehengerlően alakít, hogy óriási hiba lenne a Filmakadémia részéről, ha március 4-én este Rockwell nem Oscar szobrocskával a kezében távozna a Los Angeles-i Dolby Színházból.
És akkor még nem beszéltünk Francis McDormand átütő játékáról, s Woody Harrelson emlékezetes karakteréről, a hasnyálmirigy rákban szenvedő sheriffről.


De itt kérem mindenki „nagyot megy”. Legfőképp McDonagh, aki képes humoros – tényleg nagyon humoros – momentumokat belecsempészni egy minden ízében drámai történetbe.
Azaz: röhögünk, elszontyolodunk, elképedünk, meghatódunk. Ebben a sorrendben. Majd végül: mindezt egyszerre.
Bravúros! Mondtuk már?

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése