2014. augusztus 12., kedd

Dead poets society - Holt költők társasága


„Ó, én, ó, élet, kérdések nem szűnő árja! Hitetlenek végtelen özöne, balgáktól nyüzsgő városok! Mi jó ezek közt? Ó, én, ó, élet! Válasz: Az, hogy itt vagy, hogy van élet és egyéniség, hogy zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort.”
Szomorú az apropó, mely miatt „elővettük” ezt a csodás, magával ragadó, nagy erejű filmet. Robin Williams-t, korunk egyik legsokoldalúbb amerikai színművészét ugyanis a tegnapi nap folyamán holtan találták kaliforniai otthonában.
A 63 éves korában váratlanul elhunyt aktor egyik legfontosabb szerepét a Holt költők társasága c. Peter Weir - klasszikusban játszotta. 1989-ben az Oscart elhappolta a film elől az egyébként jóval gyengébb Miss Daisy sofőrje, és Williams remek, szenzitív alakításának is „csupán” egy jelölésre futotta; pedig tény, ami tény: a színész sokkal erősebb és átütőbb volt itt, mint a később Oscar-t érő szerepben, a Good Will Hunting pszichiátereként. 


A Holt költők társasága a mai napig kötelező tananyag az észak-amerikai angol szakos felsőoktatásban – nem érdemtelenül!
„Seize the day”, használd ki a percet, ragadd meg a napot! Szívd ki az élet velejét! Fogadd el, és érvényesítsd a sorsot, amit a fentiek neked szántak, küzdj és harcolj érte, ha kell, menj szembe az elvárásokkal, légy szabad, gondolkodj, merengj! Mindent vizsgálj meg más szemszögből is, és: „A pokolba Mr. J. Evans Pritchard professzorral!”.
Weir ’schedule’-jében ’89-ben eredetileg a Zöld kártya c. alkotás szerepelt (Gerard Depardieu-vel és Andie Macdowell-el a főszerepben), amit aztán Depardieu egyéb filmes elfoglaltságai miatt 1 évvel később forgatott le a rendező. ’89-re tehát a direktor meló nélkül maradt. Ekkor nyomta Weir kezébe Jeffrey Katzenberg (a Disney stúdió feje) a Dead poets society szkriptjét, amely messzemenően elnyerte az ausztrál származású rendező tetszését.



…és akkor jöjjön néhány „TUDTAD, HOGY…?”:
-          Peter Weir szánt szándékkal kronologikusan haladt előre a történetben a forgatás során, ezzel is elősegítve a színészi játék természetes kibontakozását, valamint a fiúk és a Mr. Keating közötti kapcsolat felívelésének hiteles ábrázolását.
-          Amikor a fiúk a Holt költők társasága felől érdeklődnek a „Kapitánynál”, és megmutatják Mr. Keatingnek a korábbi évkönyvet, az ott szereplő fényképen valóban Robin Williams látható friscói érettségiző diákként.
-          Liam Neeson és Bill Murray is sokáig versenyben volt Mr. Keating szerepéért.
-          Ethan Hawke sokat ugratta a forgatás során Weir-t, annak mókás ausztrál akcentusa miatt.
-          A filmet a Delaware állambeli St. Andrews Schoolban vették fel, Vermontban. A Welton Akadémia valójában nem létezik!
-          Weir eredetileg egy Georgia-i magángimnáziumban szeretett volna forgatni – hosszas keresgélés után ugyanis az az épület nyerte el leginkább a tetszését -, viszont muszáj volt módosítania eredeti elképzelésein, mivel Georgia-ban gyakorlatilag nincs hó, a mű hó pedig csillagászati összegekbe került volna a stúdiónak. Így valóban „havas” vidékre – Vermontba - költözött a projekt!
-          A forgatás alatt a fiúk mindvégig egy barakkban laktak, hogy a közösségi szellem minél erősebben és érzékletesebben legyen jelen a vásznon.
-          Neil apja – a sztori szerint - mindenáron orvost szeretett volna faragni a fiából… A sors fintora, hogy Robert Sean Leonard, a Neilt játszó színész, aztán a Doktor House-ban csinált „orvos karriert”.
-          Tom Schulman forgatókönyvíró számos telefont kapott a film bemutatója után egykori gimnáziumi iskolatársaitól, mondván: magukra ismertek a történet figuráiban.
-          Schulman személyes élményeit dolgozta fel a szkriptben. Az író a Nashville-i Montgomery Bell Akadémiára járt, ami egy rendkívül szigorú, bentlakásos iskola Tennessee-ben. Mr. Keating karakterét kedvenc professzoráról, Samuel F. Pickering Jr.-ról mintázta.
-          Dr. J. Evans Pritchard professzor létező személy volt!



R.i.p. Robin Williams (1951-2014).

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése