2014. augusztus 15., péntek

Los cronocrímenes - Időbűnök


Nacho Vigalondo első egész estés mozifilmje az Időbűnök, mely egy igen tehetséges és egyéni látásmódú rendező, egészen bizarr és abszurd sci-fije.
Hector, a teljesen jelentéktelen külsejű középkorú fazon épp feleségével tölti a hétvégét egy erdő széli házikóban, amikor a nyugágyon fetrengés és a limonádészürcsölés közben távcsővel egy fiatal, meztelen hölgyeményt pillant meg a fák között. A dolog nem hagyja nyugodni „hősünket”, s a lány keresésére indul a rengetegbe, de egy bebugyolált fejű, titokzatos külsejű idegen megtámadja, és… na innentől lenne kész bűncselekmény tovább mesélni a sztorit…


Nem tökéletes mű az Időbűnök, de minden kétséget kizáróan az egyik legötletesebb low-budget sci-fi-thriller, amihez az utóbbi időben szerencsém volt. Kicsit – nagyon! - nyakatekert a cselekmény, és épp ezért elképzelhető, hogy a hollywoodi módihoz szokott nézők gyomra nehezen veszi majd be a spanyol virtust; de ha mégis adnál a filmnek egy esélyt, tuti, hogy már csak a kíváncsiságtól vezérelve is, de végig fogod nézni!
Vigalondo ügyesen járatja velünk a bolondját, egyik „csavar” jön a másik után, mi meg csak kapkodjuk a fejünket Hector elképesztő kálváriája láttán.


Ez a spanyol, számos nívós amerikai filmfesztiválon is díjnyertes, minimalista eszközökkel - és költségvetéssel készült CGI - mentes időutazós sci-fi – thriller a klasszikus példája annak, hogy motion graphics és green box nélkül is lehet kiváló zsáner filmet készíteni, csupán egy egészen formabontó ötlet szükségeltetik hozzá! 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése