2014. augusztus 7., csütörtök

The liability - Piszkos melók


…szerencsére a szigetországi filmes eszközök annyira jellegzetesek, hogy a sajátos „hangulat” még egy kevésbé sikerült alkotás esetében is képes elvinni a balhét. 


A Piszkos melók felütése klassz: Adam (az Eden lake-ből megismert Jack O’Connell) jó ideje otthon ’héderel’ a kétes üzelmekkel foglalatoskodó mostohaapuka kontójára. Anyuci nagy ívből tojik a srácra, a műfater nem különben…
Amikor azonban Adam elcsaklizza a mostohapapa luxus verdáját, és következetesen jól össze is töri azt, a fazon úgy dönt, „extrém” módon fizetteti meg fogadott fiával a kárt. Beülteti a srácot egy napra sofőrnek az egyik „üzletfele” mellé (Tim Roth hozza a szokásos remek formáját). A nem túl közlékeny, magának való pasiról gyorsan kiderül, hogy valójában nem más, mint egy profi bérgyilkos, akit a műfater bízott meg egy soron következő „piszkos melóval” – melyben Adam-re vár a fegyverhordozó szerep…


A színészekre nem lehet panasz, O’Connell igazi suttyó, Roth meg olyan rezignált, mint egy… egy vérbeli bérgyilkos!
A probléma a történetvezetéssel, illetőleg a karakterábrázolással van: a sztori túlságosan elnagyolt (82 percben mondjuk elég nehéz is kibontani egy ilyen komplex cselekményt…), a szereplők pedig – hiába szuggesztívek és erőteljesek - sok esetben zavarodottan lebegnek a súlytalanságban.
Ettől függetlenül a Piszkos melók nem egy ’átlagfilm’, köszönhetően Anglia – a ködös Albion - fakó közegének, és Jack O’Connell alakításának. 


Különös darab a The liability. Nem kiemelkedő mozi, de ahogy mondani szokás: „van benne valami”. Alul marad pl. Guy Ritchie hasonló ’lelkületű’ filmjeivel szemben, ugyanakkor egy érdekes, nem szokványos tripként simán elkönyvelhető. 

65%

http://www.imdb.com/title/tt2081437/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése