2014. augusztus 24., vasárnap

Saving Mr. Banks - Banks úr megmentése


Nyegle sznobizmus letudni annyival a Banks úr megmentését, hogy „szirupos, hollywoodi giccs”.
„Image-film a Disneynek!”, mondják…
„Vajon szüksége van a Disneynek egy image-filmre?”, kérdem én…


John Lee Hancock már A szív bajnokaival bizonyította, hogy játszi könnyedséggel képes csúcsra járatni azokat a sokak által felszínesnek tartott, de egyébként nagyon is valós, emberi érzelmeket, melyek a klasszikus amerikai filmgyártás hatásvadászatának örökérvényű tárgyai.
Tisztelettel jelentjük: Hancock a The blind side után ismét megcsinálta! Hatást gyakorol ránk, nem túl eget rengetőt, nem túl mélyet és felkavarót, de a filmje ki tud ragadni minket a szürke hétköznapokból - méghozzá egészen észrevétlenül, formabontó módon.


Pedig ugyan kit érdekelne egyéb körülmények között Mary Poppins – akarom mondani P.L. Travers - és Walt Disney 20 éven át tartó ’csatározása’? Kellett ehhez két olyan nagyság, mint Emma Thompson és Tom Hanks, akik jelenlétükkel képesek uralni a vásznat, és képesek felülkerekedni a be-beszivárgó giccsen.
Hancock pedig minden egyes krízis pontnál - vagyis mielőtt filmje végérvényesen és visszavonhatatlanul túlcsordulna – visszarántja a gyeplőt, és sikeresen elkerüli a béna lebőgést.
Szerethető feel-good movie a Banks úr, egy egészen beszédes és frappáns címmel, s egy szép és valóban megható apa-lánya történettel. Ki hitte volna… ?

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése