2014. augusztus 8., péntek

Oculus


Futamgyőztesnek ígérkezett az Oculus, végül aztán mégis lemaradt a dobogóról… de legalább tisztességesen célt ért…
Mike Flanagantől sokan a horror zsáner vérátömlesztését várják, de azért ne szaladjunk ennyire előre! Vitathatatlanul tehetséges az egyébként Salemben született direktor (valószínűleg innen eredeztethető a ghost-horrorokhoz való odaadó ragaszkodása…), de egyelőre még csak amolyan beváltatlan ígéretként kezelendő; legalábbis friss munkája, a hazánkban hamarosan mozikba kerülő Oculus mindenképpen ezt igazolja. 


Flanagan ügyesen eltér a műfaj támasztotta elvárásoktól.
Ha eltekintünk attól a néhány cseppnyi művértől, akkor horror helyett az Oculus inkább kelti egy jó kemény, oknyomozós krimi-thriller benyomását…  A rendező azonban mégsem elég bátor – új műfajt teremteni ugye nem is olyan könnyű  -, így a kezdeti lendület és újító szándék (a szimultán szerkesztés tök jó ötlet!) a film végére elvész, kifullad, és mégis inkább a „járt utat a járatlanért, el ne hagyd” – elve érvényesül.


Ettől függetlenül az Oculusban van spiritusz, és az is dicséretes, hogy Flanagan a hollywoodi pénztárcákhoz mérten szinte aprópénzből (nagyjából 5 milliós volt a büdzsé) hozta össze moziját, ami már most közel 10-szeresen megtérült. Bár a film jó néhány kérdést nyitva hagy, reméljük, hogy a rendező nem vág bele egy második részbe.
Félő, hogy az már túl zavaros, és túlontúl önreflexív lenne.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése