2014. augusztus 28., csütörtök

True lies - Két tűz között


Ha lenne – de nincs! - „gyermekkorunk kedvenc és meghatározó jelentőségű akciófilmjei” rovatunk, akkor a True lies biztosan helyet kapna benne!
Pedig James Cameron nem tett egyebet, ’csupán’ kicsit felturbózta Claude Zidi francia filmrendező, Thierry Lhermitte főszereplésével készült Titkolt titkos ügynök (1991.) c. vígjátékát, és a hollywoodi igényekhez igazította. Vagyis: még több humort, még több akciót, és még több kikarikírozott karaktert gyömöszölt bele a történetbe. És a recept működött, sőt, még mindig működik; főként a dinamikus szkript és a nagyszerű színészgárda miatt… 


Jamie Lee Curtis kiváló a dominává átlényegülő fapicsa feleség szerepében. Ezt számos ítész szerencsésen észlelte is ’94-ben, így a másságát büszkén vállaló színésznő 1995-ben át is vehetett egy Arany Glóbuszt, mint Taskerné, és ezen felül számos 'jelöléssel' (American Comedy Awards; MTV Movie Awards etc.) gazdagította a bióját. 


…de nem csak Curtis, hanem tulajdonképpen a teljes cast crew remekül teljesít! Az egész filmből csak úgy süt az önfeledtség és a játékosság. Arnie tényleg vicces, Tom Arnold szájába pedig valóban frankó bemondásokat adtak a writerek.
Ez kérem szépen a dicső ’90-es évek, amikor még nem a CGI-ra épült az akció-móka, s a készítők nem voltak restek normális forgatókönyvvel és sztorival előállni, valamint nem ódzkodtak hús, vér karakterekkel dolgozni. 


TUDTAD, HOGY?:
-          Jamie Lee Curtis híres vetkőzős jelenetében a fehérnemű a művésznő saját darabja volt!
-          Amikor Harry és társa Gib, Taskerné állítólagos félrelépéséről beszélnek, és Gib megemlíti, hogy a második felesége a válás során még a jégkocka-tartót is elvitte a frigóból, akkor a Gib-et alakító színész, Tom Arnold valójában a saját, korábbi válására reflektál Roseanne Barral! Barr ugyanis a csúnya procedúrát követően valóban „mindent vitt”!
-          A darabos mozgású Schwarzeneggernek komolyan meggyűlt a baja a tangóval! Az ominózus szcénát/szcénákat kismilliószor kellett újravenni a színész botladozásai miatt, annak ellenére, hogy Cameron még táncleckékre is befizette a szupersztárt a forgatás előtt.
-          Tia Carrere szerződése hivatalosan 7 hétre szólt, de a forgatás annyira elhúzódott, hogy a színésznő a 7 hetes gázsi helyett végül 7 havi „apanázzsal” lett gazdagabb!
-          Cameron eleinte Jodie Fostert szerette volna Helen Tasker szerepére, de Foster visszadobta az ajánlatot a szintén ’94 nyarán forgatott Nell, a remetelány miatt. Ezután szóba került még többek között Kim Basinger, Madonna (!), Sharon Stone és Michelle Pfeiffer is, de végül ugye Jamie Lee lett a befutó!
-          A rendező eredetileg egy Pókember-filmet szeretett volna forgatni Michael Biehnnel a főszerepben (mennyire jó, hogy mégsem így történt…), de mivel egy csomó technikai akadályba ütközött (akkoriban ugye még nem voltak olyan fejlettek és előrehaladottak a speckó effektek) ezért letett a tervről, és inkább a True lies-projektbe vágott bele.
-          Habár a film eredetileg Washingtonban játszódik, a „hotelben lovacskázós” jelenetet Los Angelesben vették fel, a Westin Bonaventure Hotelben.
-          Arnold Schwarzenegger a valaha volt egyik legnagyobb akcióhős!  

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése