2014. augusztus 11., hétfő

People like us - Hétköznapi emberek


Érdekes, hogy Alex Kurtzman, aki olyan blockbusterek forgatókönyvét jegyzi, mint a Zorro legendája, a Transformers, a Star Trek, vagy újonnan a Csodálatos pókember 2, egy ilyen földhöz ragadott, „hétköznapi” történetet választott első rendezése ’áldozatául’.
Mert, hogy: a People like us-ban nincsenek giga-mega robotok, űrhajók, szuperhősök, sem pedig álarcos bosszúállók! 


Sam nagydumás, karrierista kereskedő, aki barter ügyletekkel foglalkozik. Amikor megtudja, hogy meghalt az apja, különösebben nem rendül meg, de barátnőjével karöltve – kénytelen kelletlen - hazautazik a családi fészekbe (Esőember? Hmm??), hogy elintézze a temetés és a hagyaték körüli hivatalos formaságokat. Mindezt szigorúan a nagy dohány érdekében! Az óriási örökség reménye azonban hamar szertefoszlik, ugyanis kiderül, hogy Sam „nincs egyedül”, s az édesapja a vagyon nagy részét eltitkolt lányára hagyta. A fiatalembernek így egyszerre kell szembesülnie az újdonsült helyzettel – nevezetesen Frankie-vel, a ’frissen szerzett’, destruktív életet élő nővérkével -, édesanyja gyászával és apátiájával, miközben mind a munkája, mind pedig a magánélete felett is gyülekeznek a felhők.


Hiába szeretné bárki is Chris Pine-t belegyömöszölni az „ügyeletes hollywoodi szépfiú” skatulyába, a fickó igen is ’színész’! Mégpedig nem is rossz! Sőt, tulajdonképpen az egyébként kissé sablonos, és kiszámítható film épp miatta működik! A további szereplők, úgy mint Michelle Pfeiffer és Elizabeth Banks, szintén jól teljesítenek, de kétségkívül Pine a motorja ennek a történetnek!


Habár a szkript nem nélkülözi a frázisokat, és Kurtzman nyilván nem tudja megtagadni önmagát (minden nagyon amerikai és ’álomgyári’), a szerethető karakterek, a gördülékeny párbeszédek és a tempós forgatókönyv tesznek róla, hogy egy kellemes feel-good movie-ként tekintsünk a sztár forgatókönyvíró rendezői debütjére.
Kellemes meglepetés, pozitív csalódás! 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése