2014. augusztus 8., péntek

The sessions - A kezelés


A 2012-es Sundance egyik nagy favoritja volt A kezelés. Nem véletlenül, hiszen ez az ízig-vérig indie mozi az az évi termés egyik legjobbja!
Az alkotás tempója és lelkülete a 80-as, 90-es évek minőségi Hollywoodját idézi: kellemesen ráérős (de nem unalmas!), szívet melengető és bensőséges. 


A nyaktól lefelé béna, mozgásképtelen író története természetesen „hálás” téma, de Ben Lewin író-rendező okosan egy első ránézésre oda nem illő – de annál izgalmasabb – szálat font bele a szokványos drámai szövetbe.
A John Hawkes (könyörgöm, mikor kap már Oscart???) által kitűnően megformált mozgássérült ember nem nyugszik bele a tehetetlenségbe: közel a 40-hez, igen is szexelni akar! Helen Hunt szexterapeuta, valamint William H. Macy katolikus pap karaktere itt lép a színre: a ’testi’ és a ’lelki’ támasz megnyilvánulásaként. Ez a kettősség aztán kellően összemosódik, még inkább kidomborítva a film humánus voltát. 


A kezelés, azzal együtt, hogy humoros, és önironikus – egy ilyen betegséget ugyan mi mással lehetne „agyonütni”, mint az iróniával… (?) -, meglehetősen drámai is. A szüzesség elvesztését ugyanis nem csak idétlen módon (Amerikai pite és társai…) lehet bemutatni! Ez az „esemény” mindannyiunk életében fontos mérföldkő, jó esetben fennkölt, emlékezetes momentum. Ezt pedig Lewin kiváló érzékkel, nem szentimentális módon, hanem finoman, légiesen ábrázolja, s ha mindent nem is mutat meg – bár Helen Huntból így is jóval többet kapunk, mint azt előzetesen reméltük -, igyekszik a lehető legreálisabban „láttatni” és a lehető legtermészetesebb képet festeni a témáról.

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése