2014. augusztus 7., csütörtök

The raid 2: Berandal


Az első rész, ha nem is reformálta meg az akció zsánert, mindenképp üde színfolt volt a maga nemében. Gareth Evans rendező – writer azonban jól érezte, hogy még egyszer ugyanazt a fegyvertárat nem ürítheti ki, muszáj új irányba vinni a cselekményt és új kontextusba helyezni Rama-t a szuperzsarut. 


Ezen kritériumnak eleget téve a történet most sokkal komplexebb, és „filmszerűbb” – szemben az első epizód „üsd, vágd, nem apád” – mentalitásával. Ennek ellenére viszont a sztori – hiába lett bő lére eresztve és részletesen kibontva – ismét a lélegzetelállító harcjelenetek keretéül szolgál csupán.  A maffia – viszonyok végül is érdekesek, de a verekedések sokkal inkább azok, így a walesi származású Evans „friss” irányultsága – a történetközpontúság - nem túl releváns. Már csak azért sem, mert a karakterek nincsenek eléggé kidolgozva ahhoz, hogy minden egyes tettüket átérezzük. Empátia helyett pedig mi marad?: csakis az ismét profi módon, művészi igénnyel megkoreografált akció szcénák!


Sokan az év – mi több: az évtized - akciófilmjeként ünneplik a The Raid második részét – … és valóban: az indonéz mozi bámulatos és lendületes jeleneteivel, igényes operatőri munkájával jócskán kiemelkedik az átlagból, viszont helyenként olyannyira „túljáratott”, hogy mégsem sikerül flottul megugornia a lécet.
Rama filmvégi, utolsó, mindent eldöntő ütközete a gonosz armadával azért kellően ütős, mint ahogy az alkotás akció szcénáinak legjava (…az az autós üldözés…). 


Az alapsztori DiCaprio téglaként történő ’beépülésére’ hajaz, de párhuzamként akár még Donnie Brasco neve is felmerülhet, azzal együtt, hogy itt mélylélektan híján patakzó vérfolyam van, valódi jellemrajz helyett pedig pár vonallal felskiccelt graffiti.
Összességében a 2014-es folytatás hozza az első rész teljesen ’okés’, rendben lévő színvonalát, sőt, bizonyos tekintetben picit tán még túl is licitálja azt. Kíváncsian várjuk, hogy milyen jellegű munícióra futja majd a 3. etapban. Mert, hogy lesz The Raid - trilógia, az tuti! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése