2014. augusztus 6., szerda

The raid: Redemption - A rajtaütés


Amennyiben non-stop rúgkapálásra, kaszabolásra és ügyesen megkomponált verekedésekre vágysz (ezennel eltekintenék a harcművészeti stílek és irányzatok kivesézésétől…), s ha arra vártál jó ideje, hogy az elragadtatástól végre tátott szájjal bámulhass egy ’ízig-vérig’ akciófilmet, akkor A rajtaütést látnod kell! 


Gareth Evans forgatókönyvíró-rendező semmi újat nem talált fel, ellenben olyan adrenalin lökettel „sokkol”, amely páratlan a maga nemében. Emellett az intenzitás mellett pedig már nem is olyan lényeges, hogy a történet kb. egyenértékű egy békebeli Commodore 64-es videojáték alap sztorijával: van egy bazi nagy ház a Jakarta-i gettó kellős közepén, amelynek a legeslegtetején lakik a fő gonosz, akit természetesen ki kell iktatnod. De míg az alagsorból feljutsz a 'ki tudja hányadik' szintre, számos ellenséggel kell megküzdened, és rengeteg embert próbálóbbnál embert próbálóbb milestone-t kell abszolválnod. 


Egy szóval: épkézláb cselekmény és történet szál nincs, következetesség és realitás még úgy sem (természetesen minden egyes jöttment csöves profi harcművész a filmben, a főhős meg mindent és mindenkit túlél és – „értelemszerűen” – ’legyak’…), cserébe viszont olyan lélegzetelállító küzdelem és kínkeserv van, hogy készséggel szemet hunyunk ezen – a film szempontjából egyébként elhanyagolható és jelentéktelen – apróságok felett.


Ha folyamatos „zúzásra”, vérre, verítékre áhítozol, bátran próbálkozz a The Raid: Redempiton-nel, nem fogsz csalódni, a látványos harcjelenetek garantáltan a székbe szegeznek majd!
Az indonéz akció mozi 2011 óta amolyan „fél-kult” státuszban tetszeleg, Evans pedig a nem várt sikeren fellelkesülve már el is készítette a második részt, mely nemrégiben debütált a mozikban, és hamarosan mi is „megemlékezünk” róla.
Üsd, vágd, nem apád! A többi úgyis csak szájkarate…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése