2014. augusztus 14., csütörtök

Point break - Holtpont


A ’90-es évek epic akciófilmjei között mazsolázva bukkanhat rá az emberfia erre a csodás kis gyöngyszemre. Az alap sztori és úgy összességében a ’csomagolás’ egy Van Damme – szintű bugyuta bénaságot sejtet, de badarság lenne a külcsín alapján ítélni!
A Holtpont az egyik legfasszántosabb akció mozi evör, még akkor is, ha totál abszurdumnak hangzik a „plot”: az „ex-elnökök” Los Angeles legádázabb bankrablói, akik az Amerikai Egyesült Államok ’prezidentéinek’ maszkjaiban lovasítják meg a lóvét. A rendőrség a nyomukban lohol, de a jó kondícióban lévő srácok folyton két lépéssel előrébb járnak a jardnál. Pappasnak, a veterán zsarunak (Gary Busey egyetlen valamirevaló főszerepe volt ez…) azonban van egy elmélete, amely közröhej tárgya az őrsön: szerinte az „ex-elnökök” szörfösök! Az öreg róka – ahogy az lenni szokott a jó buddy moviekban – hamarosan egy új, zöldfülű, de energikus társat kap maga mellé (meglepő, de Keanu Reevesnél keresve sem találhattak volna jobb ’formát’ a szerepre), aki elkezd hinni Pappas teóriájában, és meg sem áll Latigo Beach-ig, hogy a szörfös extrém sportoló banda után eredhessen…


Az - azóta már - Oscar-díjas Kathryn Bigelow akciófilmje okos, ügyes mozi, kiváló forgatókönyvvel és coolabbnál coolabb karakterekkel. Itt még a rossz fiú sem rossz igazán (Patrick Swayze élete egyik legjobb, legárnyaltabb alakítását nyújtja!), minden nézőpont kérdése.
Klassz akciók, látványos szörfös jelenetek sorjáznak! …és ráadásként van itt kérem ejtőernyő nélküli szabadesés, és egy olyan tanítanivaló üldözős jelenet, amely bármely akció guru becsületére válna! Mindemellett a sztori nem feledkezik meg a szereplőkről sem, van jellemfejlődés, és vannak valódi, életszerű párbeszédek! 


A szkript a kezdetekben még Ridley Scotthoz is eljutott valamikor a 80-as évek derekán, de végül ugye Bigelow asszony járatta csúcsra a projektet, aki akkoriban James Cameron hites felesége volt. Cameron épp ezért sokat bábáskodott „csendestársként” (executive producerként) a film felett. A rosszmájúak szerint, ezért is lett olyan fasza a Point break, mert főként Cameron akarata és tapasztalata érvényesült…
A casting során Matthew Broderick, Charlie Sheen, Val Kilmer, sőt még Johnny Depp neve is felmerült Johnny Utah szerepe kapcsán. Így utólag azért örömmel konstatálhatjuk, hogy mégis a fiatal Keanu kapta a melót; a pályatársak igen szarul festettek volna a deszkán… Reeves egyébként a szerep kedvéért tanult meg szörfözni, s a sportot azóta is szenvedélyesen űzi – legalábbis így szól a fáma. 


A Holtpont szép lassan a ’90-es évek MTV-generációjának egyik kultfilmjévé vált - az alkotásba ugyanis jócskán beszivárgott a kor popkultúrája. Ezt bizonyítja a rock zene orientált soundtrack, illetve Anthony Kiedis, az akkoriban – is – csúcson lévő Red Hot Chili Peppers frontemberének szerepeltetése a filmben (ő a lábfejen lőtt, óbégató drogdíler, ha esetleg nem ismernél rá!).


Az Alcon Entertainment stúdió 2013-ban bejelentette, hogy remake-elné az alkotást. Nem nagyon értjük, hogy miért, ez a film ugyanis úgy fain, ahogy van!
Ha klasszikus, ’90-es évekbeli, cselekményközpontú, látványos, agyas, szórakoztató akciófilmre vágysz, uccu, „fizess be” a Holtpontra! Nem fogod megbánni!
A remake pedig, reméljük, csupán egy kósza gondolat volt…

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése