2014. augusztus 15., péntek

Captain America: The winter soldier - Amerika Kapitány: A tél katonája


Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, de némileg túlzásnak tartom a filmmel kapcsolatos őrülten pozitív kritikákat. Az olyan megállapításokat meg pláne, miszerint A tél katonája Sydney Pollack klasszikusához, A keselyű három napjához hasonlóan ’mély’, és ’magvas’ mondanivalóval bír. Az egyetlen kapcsolódási pont Pollack mesterművéhez nem más, mint Robert Redford, aki meggyőzően hozza Alexander Pierce genyó karakterét. De ennyi.


Két film volt eddigi „pályafutásom” során, amelyen szó szerint bealudtam a moziban. Az egyik a Harry Potter és a bölcsek köve volt még 2001-ben, amelyre a húgom rángatott el annak idején, a másik „élmény” pedig pont 10 évvel az első „szundi” után történt 2011-ben, és az Amerika kapitány: Az első bosszúálló c. filmhez, valamint újfent a hugihoz köthető. A konzekvencia azonban nem az, hogy messzire kerüljem el azt a vetítőtermet, amit a húgom pécézett ki magának, hanem hogy mindkét ominózus alkotás bődületesen szar volt.
Ehhez mérten tehát az Amerika kapitány második felvonása valóban óriási mozi, de ahogy a – nem Amerika - „Kapitány”, Mr. Keating mondta volt: mindent nézzünk meg más szemszögből is! Az az: ez még mindig kevés az üdvözüléshez, kedveseim! 


Amikor olyan kirobbanó erejű, feszültséggel teli szuperhősös filmek készülnek, mint a The dark knight és a The dark knight rises, és amikor olyan mesteri és míves kalandokban lehet részünk, mint a Batman begins-ben, akkor azért nem bólogathatunk A tél katonájára őszinte elismeréssel. Félre ne érts, fasza kis 2 óra ez, a mostani viszonyokat figyelembe véve még minőséginek is nevezhetnénk, de ugye van az a mondás, hogy „vakok között a félszemű az első”… A McDonald’s-os Big Mac-től pedig azért már így, 2014 tájékán illene nem leseggelni. Tudjuk hát a helyén a dolgokat!


A film azért felvonultat egy rahedli lélegzetelállító akció jelenetet, és Sebastian Stan, vagyis Bucky Barnes személyében Amerika kapitány végre kapott egy valóban testhez álló, kíméletlen ellenfelet. Mindennek tetejébe pedig Redford kiválóan játszik! Eleve jó húzás volt a Sundance – és vele az indie filmek – atyját egy ilyen egyértelműen mainstream moziban szerepeltetni!
Szumma szummárum: frankó kis móka ez, pörgős, nem feltétlen konzekvens, de jól eső hollywoodi agymenés, látványos akciókkal és jó ritmusú rendezéssel. Bizton állíthatom: klasszul fogsz szórakozni, csak ne legyenek óriási elvárásaid! És könyörgöm, hagyjuk A keselyű három napját, annyira nem helytálló… 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése