2014. augusztus 19., kedd

The art of the steal - A lopás művészete


...kezdődjék hát a ’Letűnt korok, letűnt sztárjai’ c. múltidéző műsor!
Na jó, ez gonosz volt. Ugyanakkor mégis van egy – mit szépítsünk – ’nyugdíjas’ színezete a filmnek. Kurt Russelt azért jócskán megtépázta az idő vasfoga, Matt Dillon haja is deresedik már itt-ott, egyedül Jay Baruchel képviseli az új hollywoodi generációt egy személyben A lopás művészetében. 


Adva van pár kiöregedett műkincs tolvaj, akik az utolsó nagy dobásra készülnek. Láttunk már ilyet, a kanadai Jonathan Sobol filmje azonban az amerikai módi helyett az európai-iskolát követi, és naná, hogy a pali londoni gengszter mozikon szocializálódott.
Egyáltalán nem rossz a The art of the steal, de semmi újat nem hoz, sőt helyenként valóban olyan, mint egy arcátlan Guy Ritchie parafrázis. Ezt támasztja alá az osztott képernyő gyakori használata a párhuzamos történések ábrázolására, a számos furábbnál furább karakter, és a tipikusan nem amerikai humor. Vannak még itt jó kis tökös zenék, ügyes vágások, és mindemellett a színészi munkára sem lehet panasz, ahogy nagyjából az egész film végül is rendben van, „csupán” az eredetiség hiányzik, és az élmény, hogy „na, ilyet, ebben a formában még nem tapasztaltunk”!


…az apró-cseprő hibák, mint pl. Bukarest Varsóként való szerepeltetése (a sas szeműek még román zászlókat és rendszámtáblákat is kiszúrhatnak a film első 10 percében), illetve a bizonyos pontokon meg-megtorpanó tempó nem zavaróak, A lopás művészete tulajdonképpen szódával elmegy!
…és, hogy exkuzáljuk magunkat a korábbi gonoszkodásért: Kurt Russellnek természetesen jól áll az öregedés! A ’80-as, ’90-es évek giga-mega filmsztárja pedig tutira visszatér a vászonra, méghozzá nem is akárhogyan: hamarosan a Halálos iramban 7. részében akciózgat majd, és szerepelni fog Tarantino The hateful eight c. bizarr, 2015-ben várható westernjében is!
Kurt! Welcome home again!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése