2014. augusztus 8., péntek

The usual suspects - Közönséges bűnözők


…ha minden idők legfrankóbb krimi-thrillereit vennénk górcső alá, akkor – a nemrégiben szex botrányba keveredett -  Bryan Singer Közönséges bűnözők c. alkotását lehetetlenség lenne megkerülni.
S hogy miért frenetikus alkotás a The usual suspects? Nem csupán a történetet záró, elképesztő, pofátlan csavar miatt (ez ’96 után aztán hány forgatókönyvírót sarkallt hasonló megoldásokra, te jó ég…), hanem a mindvégig kiváló és tanítanivaló történetvezetés és dialógok okán (Christopher McQuarrie Oscarja teljesen megérdemelt…), a misztikum miatt, valamint a jobbnál jobb, emlékezetesebbnél emlékezetesebb karakternek köszönhetően. Gabriel Byrne szuggesztív jelenléte, Benicio Del Toro ficsúrsága, Stephen Baldwin őrült grimaszai, Chazz Palminteri visszafogott játéka, és nem utolsó sorban Kevin Spacey feledhetetlen alakítása teszik fel az i-re a bazi nagy pontot. 


Singer eredetileg Al Pacino-t szerette volna rábírni, hogy játssza el Dave Kujan nyomozó szerepét, de a sztár visszadobta az ajánlatot egyéb folyamatban lévő munkáira hivatkozva. Így került a képbe Palminteri.
A rendezőnek már a kezdet kezdetén meggyűlt a baja a castinggal. Több jól csengő név is felmerült a projekt kapcsán: Robert De Niro, Christopher Walken, Tommy Lee Jones, Jeff Bridges… de a faszik olyan óriási gázsit „mondtak be”, hogy Singer kénytelen volt újragondolni az eredeti elképzeléseit. Az akkoriban pályája csúcsán lévő ír származású Gabriel Byrne is sokáig hezitált, de végül McQuarrie többszörösen meggyőzte a szkript nagyszerűségéről.
(A teljes színészgárda „áron alul” vállalta a megmérettetést, bizonyára nem is sejtették, hogy minden idők egyik legfontosabb thrilleréhez adják a nevüket.)


Az igen komplex történet – Kevin Spacey állítólag 3-szor olvasta végig a könyvet, mire felfogta az összes összefüggést a sztoriban – komplexitása ellenére mindvégig élvezhető. Ennek ellenére jócskán többször nézős film a Közönséges bűnözők, minden megtekintés után újabb és újabb rétegeit fejthetjük le a történetnek…
McQuarrie az alkotás titokzatos Keyser Soze – jét egy John List nevű gyilkosról mintázta, aki a filmbéli Soze-hez hasonlóan lemészárolta a családját, majd felszívódott, és azóta sem sikerült a rendőrségnek a nyomára bukkannia.
A forgatókönyvíró egyébként egy röpke cameo erejéig felbukkan a filmben! A szemfülesek elcsíphetik McQuarrie-t, mint police officer-t az utolsó utcai képsorok egyikén - ha nem épp Chazz Palminteri kétségbeesett tekintete vonja el a figyelmüket az alkotást záró ’csavar’ okozta sokk után.


A Közönséges bűnözők egyedi módon vegyíti a krimi, a thriller és a klasszikus gengszter film jellemvonásait; az egyik legkülönösebb, leglenyűgözőbb, legeredetibb mozi élmény ’ever’!
Ha még nem láttad, sürgősen pótold! Férfimunka a javából! 

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése