2015. augusztus 27., csütörtök

A szem tükrében - I Origins


Mike Cahill az egyik legfigyelemreméltóbb szerzői filmes az utóbbi szűk egy évtizedből. 2007-ben a fura hangulatú Kalifornia királyával robbant be a köztudatba, majd jött az egészen invenciózus 2011-es Felettünk a Föld c. low-budget sci-fi, amellyel a rendező egyértelműsítette: minden tekintetben independent, autonóm művész, aki tojik a trendekre és a tömegek elvárásaira. 


Az I Origins a direktor tavalyi mozija; nagyjából egy éve debütált, de csak mostanra ért el hozzánk hivatalosan…
Cahill ismét fontos, létkérdéseket érintő témát feszeget. Ezúttal a spiritualitás, valamint a tényeken alapuló tudományos tézisek szembeállítása, illetve ütköztetése szolgáltatja filmje alapját.
Felettébb érdekes a sztori, a rendező mindent meg is tesz azért, hogy újszerű és egyedülálló legyen a tálalás, de sok szálat elvarratlanul hagy, feleslegesen csűri-csavarja a sztorit, s végül a nagy tanulság is ’bent marad’ - díszdobozba csomagolt közhelyeknél többre nem igen futja.
Kár érte, hiszen A szem tükrében (korábban Origó néven futott az alkotás, mennyivel találóbb cím…) valóban nem egy átlag mozi. Cahill nagyon ért az atmoszféra teremtéshez. A szem evolúcióját kutató sejtbiológus, Dr. Ian Gray érdekes figura, abszolút vászonra kívánkozó karakter. Michael Pitt ráadásul remekül is játszik, megközelíthetetlen, picit „weirdo”, ugyanakkor a végletekig földhöz ragadt, de mégis rendkívül szentimentális fazon. Komplex személyiség, akit Pitt kiválóan, megfelelő természetességgel kelt életre. 


A dráma is működőképes, a film Indiában játszódó második fele, azonban már kevesebb érdekességet és izgalmat tartogat, pedig itt kellene jönnie az igazán nagy megfejtésnek, itt kéne feltenni az i-re a pontot. Cahill próbálkozik is ezzel (a liftes jelenet ímmel-ámmal működik), de végül mégis csak azt kell konstatálnunk, hogy a rendező bizony ezúttal picit túlvállalta magát. A nagy húzás nem jött be, a kezdeti lendületet nem tudta fenntartani, többet ígért, mint amit aztán adott, az első félidőben gondosan felépített hangulat pedig a végére – ha nem is atomjaira, de - széthullik. 


Ettől függetlenül az I Origins vitathatatlanul érdekes kis projekt, Michael Pitt kiváló alakításával, és Brit Marling éteri aurájával.
Ennél viszont azért többet vártunk…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése