2015. augusztus 27., csütörtök

Bound to vengeance


…szóval valamiféle horror-reform megy itt végbe kérem. Persze nem olyan radikális módon, de a horror guruk valahogy kezdik belátni, hogy a tucat szellemhistóriák ideje lejárt. Ettől függetlenül azért persze mindig beszivárog a vetítőtermekbe egy-egy fárasztó, riogatós, jump scare-ekkel operáló vacak, de szerencsére az utóbbi időben egy csomó előremutató, egyéniségre törekvő horrort kaptunk - még a tengerentúlról is.
Új utakat keres tehát a zsáner és ez kifejezetten örvendetes! Elég, ha csak a tökéletlen, de kétségkívül újszerű Starry eyes-t említjük, vagy a pöpec, atmoszférikus It follows-t. …és akkor még nem beszéltünk az európai vetélytársakról… 


Hozzáállását tekintve José Manuel Cravioto Bound to vengeance c. alkotása is az újítók sorát gyarapítja.
A nyitány erőteljes: egy láncra vert lány szabadul épp fogvatartója karmai közül. Eve-nek sikerül ártalmatlanná tennie a fazont, ahelyett azonban, hogy húzná a nyúlcipőt, és kereket oldana, szerepet cserél a pasival – fogvatartottból fogvatartóvá válik -, s megpróbál utánajárni, hogy kik és miért rabolták el, s elkezdi felgöngyölíteni az egyre bonyolultabbnak tetsző ügyet.


…amint haladunk előre a cselekményben, úgy veszt az erejéből Cravioto filmje. A kezdeti szikárság eltűnik, ráadásul becsúszik egy csomó logikátlan történés és ’csavar’.
Szerencsére az I spit on your grave-hez hasonlóan nem torture irányba mozdul a sztori – pedig a felütés alapján meg volt rá az esély -, inkább a thriller elemek dominálnak, és egy viszonylag feszes mozit kapunk.
No de: valóban túl sok a baki, nem beszélve arról, hogy igazán meglepő fordulatokat sem produkál a történet. A lezárás is kicsit nyögvenyelős. Cravioto nyilván szerette volna valami meghökkentő csavarral megfejelni az addigi eseményeket, de észveszejtő katarzis helyett inkább csak a „WTF” faktorra sikerült ráerősítenie. Kicsit zavaros ez az egész, na! 


Ennek ellenére, bármennyire is „B” a kategória, azért vannak erényei a filmnek.
Richard Tyson már régóta nem merészkedik még csak az A-liga közelébe sem, ugyanakkor egy gyakorlott, remek aktorról beszélünk, akinek a karizmája még mindig átütő. Itt is jól szuperál a fickó. Már a puszta jelenlétével is képes hatni.
Az operatőri munka is egészen kiváló. A vágások hatásosak, a képek szépen, ízlésesen effektezettek.


Ettől még persze egy kissé zagyva, és szétesős, horrorisztikus elemekkel tarkított thrillerrel állunk szemben, amely jól megírt, ügyes, klasszul összerakott forgatókönyv híján igyekszik baromira eredeti lenni.
Így nem megy gyerekek!

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése