2015. augusztus 13., csütörtök

Megmaradt Alice-nek - Still Alice


Julianne Moore-nak rohadtul kijárt már egy ilyen szerep és rohadtul megérdemelt az Oscar is! Bár szívem szerint én már a Boogie nights-béli szerepléséért is odaadtam volna neki a díjat, nem beszélve a Távol a mennyországtól c. filmben nyújtott alakításáról, ami szintén nagyon intim és lehengerlő volt…
A hölgynek azonban bő 15 évet kellett várni az aranyszobrocskára, illetve a megfelelő mozira, ami végül meghozta neki a legnívósabb (?) filmes szakmai elismerést. 


…de bárhogy is nézzük, bárhogy vizsgáljuk, bármennyire is zseniális Julianne Moore ismét, mégis bennünk motoszkál a kisördög: a Megmaradt Alice-nek sajnos – helyenként – zavaróan „Oscar-os”. Mintha az egész stáb – és en bloc az egész film - Julianne mennybemeneteléhez asszisztálna.
No persze mindez csak rosszmájúság, s nem árt tisztában lenni azzal, hogy a rendező, Richard Glatzer saját bőrén tapasztalhatta meg a korai Alzheimer borzalmait! (A direktor ez év márciusában - a premier és az Oscar-gála után - adta fel végleg a küzdelmet a kórral...)
Szóval ezen háttérinfó birtokában már mindjárt jóval árnyaltabb a kép… 


Számos családi közjátéknak lehetünk szem - és fültanúi, s ha már betegség, az ember tehetetlen harca is központi szerepet játszik természetesen. A "pirulás" jelenet a játékidő derekánál pl. egészen kétségbeejtő... Nincsen orvosi terminus technicusokkal teletűzdelve a film: az alkotók minden igyekezetükkel azon voltak, hogy a történet emberi, humánus vonatkozásai kerüljenek előtérbe.  Julianne Moore pedig mindehhez remek partnernek bizonyult.
…viszont az is felmerült bennem, hogy ha nem egy ilyen kvalitású színésznő játszotta volna el ezt a szerepet, akkor azért nem biztos, hogy a film olyan könnyedén begyalogol az Oscar vörös szőnyegén a csilli-villi ceremóniára. 


De hagyjuk a gonoszkodást! Az egyetemi tanárnő Alzheimerrel vívott küzdelme mélyen megrendítő, s még ha kissé didaktikus is a tálalás, egy percig sem szirupos a film! Pedig egy ilyen mozi esetében könnyedén áteshettek volna az alkotók a ló túloldalára… Ez szerencsére azonban nem következett be. 


Kristen Stewart meg egyre körültekintőbben és okosabban választ szerepeket. Ezúttal persze kicsit háttérbe szorult, de most is nagyon erősen van jelen - rendkívül szuggesztív karakter …viszont egy olyan letaglózó alakítás mellett, mint amit Moore prezentál, tulajdonképpen senki nem tud labdába rúgni! Így hiába van itt Alec Baldwin, vagy a porcelánarcú Kate Bosworth, minden szem Julianne Moore-ra szegeződik!
...és így van ez rendjén! Megérdemelt Oscar, megérdemelt siker! 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése