2015. augusztus 24., hétfő

Rendőrautó - Cop car


…ha annak idején Richárd barátommal találtunk volna egy ’elhagyott’ rendőrautót, valószínűleg mi is beszálltunk volna pár körre…s ismerve Richárdot még a szirénát is fainul megdolgoztattuk volna…


Travis és Harrison 10 évesek, káromkodnak, mint a "felnőtt férfiak", s mivel ráuntak a szerető otthon melegére, világgá indulnak, maguk mögött hagyva a nagyit és a pótpapát.
A két kissrác a nagy síkság kellős közepén – egy káromkodás-lecke alkalmával - váratlanul egy gazdátlan rendőrautóra lel; s egy kis „megbírod – nem bírod meg” bénázás után végül Travis és Harrison beülnek a verdába, s úgy döntenek, hogy a rendőrautóval folytatják az utat. Végül is mi baj történhet?
„- Mi van, ha valaki meglát minket? – Majd azt mondjuk nekik, hogy zsaruk vagyunk. – Jó ötlet!” – nyugtázza Harrison, indulhat a trip!
A srácok csak arról feledkeznek meg, hogy az autónak tulaja is van, a tulaj pedig élni szeretne „tulajdonosi” jogával. Arról nem is beszélve, hogy a csomagtartóban is lapul valami/vagy valaki…


A Cop Car számunkra az idei év egyik legkellemesebb meglepetése eddig. A Sundance-en debütált furcsa, különös hangulatú thriller lehet 2015 The guest-je, hiszen Adam Wingard filmjéhez hasonlóan a Rendőrautó is egyéni módon mixel össze különféle zsánereket; bizarr, és kissé trash-szerű, de ugyanakkor kifejezetten tartalmas alkotás.
Érdekes elegy: érezhető benne a klasszikus ifjúsági filmek hatása, az Állj mellém coming-of-age feelingje, miközben megidézi a Fargo és vele a Coen-tesók sötét humorát és elmebeteg, szokatlan cselekményvezetését is.  


…tulajdonképpen alig tudunk meg infókat a szereplőkről, mégsincs szükségünk komplex karakterrajzokra! Jon Watts nagyon ügyesen csupaszította le a sztorit. Minek ide a sok sallang, a felesleges duma, ha így még működőképesebb és hatásosabb a dolog?
Érdekes, hogy Watts kb. a semmiből tűnt fel… no persze ez így barokkos túlzás, hisz 2014-ben rendezett ő már egy feledhető bohócos horrort (Clown), de a Cop car az első igazán említésre méltó szerzői munkája. …és hát a szakemberek annyira bíznak a tehetségében, hogy rábízták a 2017-ben érkező Pókember-reboot levezénylését!
Nem alaptalanul, hiszen Watts egy nyílegyenes, lényegre törő – kb. 85 perc csupán a játékidő -, jól felépített mozit tett le az asztalra! Kérdés, hogy képes – e megismételni ezt a típusú összeszedettséget, és koncentráltságot a jövőben… (?)


A Cop car nagy erőssége még a rendkívül körültekintően összeválogatott szereplőgárda! Kevin Baconnél tenyérbemászóbban valószínűleg senki nem alakította volna a redneck, suttyó zsarut - egyszerre kurvára komikus és végtelenül veszélyes a figura. Csak úgy, mint a Fargo-ban Steve Buscemi volt…
…a gyerekek pedig szintén parádéznak! Nem is tudom mikor láttunk utoljára gyerekszereplőket ennyire „élni” a vásznon…


Watts mozija egyszerűsége ellenére komplex élmény; kompakt, ügyesen összerakott film!
A finálé ugyan nem annyira bravúros – talán azzal lehetett volna igazán nagyot robbantani -, de így is elégedetten csettinthetünk.
Jöhet a Pókember – vagy bármi más – Mr. Watts!

80% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése