2015. augusztus 4., kedd

K-PAX - A belső bolygó - K-PAX


A New York-i Grand Central Station forgalmas kavalkádjában a semmiből – vagyis egy kósza fénycsóva kíséretében – bukkan elő Prot, az ártatlan, jámbor idegen, akinek sikerül egyből a rendőrség kezei közé kerülnie, majd, mivel váltig állítja, hogy egy távoli bolygóról, a K-PAX-ről érkezett a Földre, rövidesen egy idegszanatóriumban találja magát. Itt találkozik a tapasztalt pszichológussal, Dr. Mark Powellel, aki kezdetben nem hisz Prot meséjében, de a férfi – földönkívüli (?) – olyan dolgokkal áll elő, amelyekre nincs épkézláb magyarázat, ráadásul tudásával teljességgel elképeszti a csillagász professzorokat is… 


Iain Softley (A titkok kulcsa; Adatrablók; A galamb szárnyai) K-PAX c. filmje kellemesen szövi össze a drámát a sci-fi-vel és a filozofikus tartalommal. Nem nyúl olyan mélyre, de nem is csak a felszínt karcolgatja.
A K-Pax megjelenésekor (2002.) nem aratott osztatlan sikert, a kritikusok nem értették, a mozilátogatók még úgy sem. Softley alkotása a dvd-forgalmazással egyidejűleg találta meg a közönségét és a rajongótáborát; megérdemelten, hiszen egy kifejezetten érdekes és különleges filmről beszélünk.
A rendező ügyesen lavírozik a zsánerek között, egyedi, levitatív atmoszférát teremt, no és ott van neki aduászként a két nagyágyú: Kevin Spacey és Jeff Bridges.
Vitathatatlanul Spacey viszi azonban a hátán a filmet; sztoikus nyugalmat áraszt, valóban ő maga Prot, a megpróbáltatásokat bölcsen, nyugodtan viselő ’emberszabású alien’.
Egy buborék miért gömb alakot vesz fel? Azért, mert ez energetikailag a leggazdaságosabb konfiguráció. Hasonlóan, az ön bolygóján, úgy nézek ki, mint ön; a K-PAX-en, mint egy K-PAX-i.” – mondja Prot, és elhisszük neki, helyesebben mi is elgondolkodunk, hiszen annyira nyilvánvalónak és logikusnak tűnik: a K-PAX létezik!!!


Kellemes, őszinte mese a K-PAX, amelynek annyi a jó és értékelhető, pozitív tulajdonsága, hogy azt az egy-két negatívumot bőven hajlandóak vagyunk neki megbocsátani.
Prot azt mondta, hogy találjam meg a boldogság kék madarát. Ez egy feladat. Az első a háromból.


TUDTAD, HOGY?

A filmet eredetileg a Walt Disney Pictures forgalmazta, később azonban a Universal Pictures vette meg a K-PAX nemzetközi jogait, amelybe aztán beszállt a Pathé és a FilmFour is. Sokan úgy vélik, hogy ez a rengeteg kalamajka a forgalmazás körül tehetett arról, hogy a mozipénztáraknál nem alakított olyan nagyot a film. 

Kevin Spacey-nek 27-szer kellett eljátszania azt a jelenetet, amikor Prot megeszik héjastul egy egész banánt. Nem irigyeljük érte…

A speckó napszemüveget, amelyet Prot a filmben visel, Spacey a U2 frontemberétől, Bono-tól kölcsönözte, szó szerint!!! A színész egy interjúban azt is elmondta: Prot outfit-jét, illetve megjelenését is Bono-ról mintázta! 


Eredetileg az volt a stúdió terve, hogy Will Smith játssza Prot-ot és Spacey a pszichológust. Smith azonban ejtette a projektet, jött Jeff Bridges, akit a rendező végül alkalmasabbnak talált Dr. Powell szerepére. Így lett hát Kevin Spacey-ből földönkívüli! 

A Gene Brewer által írt eredeti regényben Prot kedvenc filmje az 1984-es Csillagember, amelyben egyébként Jeff Bridges volt a főszereplő!

Ha jobban figyelsz, a film szinte majd minden jelenetében látható halványan az a bizonyos „kósza fénycsóva” a háttérben, Dr. Powell irodájában pedig különösen szembetűnő a dolog! Sasolj! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése