2015. augusztus 16., vasárnap

Sötét helyek - Dark places


Csak idő kérdése volt, hogy a tavalyi Holtodiglan sikere után mikor talál adaptálásra érdemesnek egy újabb Gillian Flynn regényt az Álomgyár.
De tegyük helyre a kronológiát: a Dark places könyv formájában 2009-ben jelent meg (a Gone girl 2012-es!), s bármily meglepő, de a Sötét helyek forgatása nagyjából egy időben zajlott a Holtodiglanéval!
Vagyis a lényeges különbség a két film között „csupán” David Fincher! A kult rendező dirigálta ugyanis a Gone girlt, így – érthetően - azt a mozit minden szempontból jóval nagyobb hype övezte, függetlenül attól, hogy a Dark places is egy egészen topis kis szereplőgárdával dicsekedhet. 


De hozzátartozik a "sztorihoz" az is, hogy a stúdió indokolatlanul sokat várt a Sötét helyek bemutatójával. Sokak szerint minderről Charlize Theron és Nicholas Hoult másik közös filmje – nagy dobása – az új Mad Max mozi tehet, ami szinte teljes egészében elvonta a figyelmet a legújabb Flynn adaptációról, s ennek köszönhetően a forgalmazó nem merte bekockáztatni idő előtt a premiert.
Szóval kicsit nehézkesen indult be a Dark places – projekt, s világszerte még mindig nagyon sok országban nem mutatták be a filmet. Hazai premierről sem tudni még…


...és hát David Fincher ugye…
Sajnos Gilles Paquet-Brenner, a Sötét helyek rendezője közel sem olyan karakteres filmes, mint Fincher. Ennek megfelelően pedig a Dark places sem lett igazán karakteres – vagy legalábbis nem lett annyira karakteres, mint a Gone girl volt.
Pedig a történet ezúttal is érdekes, s a film, címéhez hűen valóban rendkívül... „sötét”.
A cselekmény egy 1985-ben elkövetett többszörös gyilkosság körül bonyolódik… Libby Day családját azon a bizonyos borzalmas estén lemészárolták, s az akkor 7 éves lány vallomása alapján bátyját, a deviáns, különc Ben-t ítélte el a bíróság, aki azóta is börtönben csücsül. Egy nap azonban a már felnőtt Libby-t felkeresi egy Gyilkosok klubja nevezetű társaság, akik régi – általuk megoldatlannak vélt – bűnesetek rejtélyeit igyekeznek felgöngyölíteni. Mondanunk sem kell: a '85-ös események hamarosan egészen új megvilágításba kerülnek…


A Dark places egyáltalán nem rossz film, sőt! Kifejezetten jó a tempó, s mivel egy minőségi krimi volt az alapanyag, a történet egy csomó meglepetést tartogat – bár azért közel sem olyan csavaros és komplex Libby Day sztorija, mint a Holtodiglan volt.
Ez egy klasszikusnak mondható bűnügyi mozi, amelyet egyértelműen a remek színészi gárda „ad el”.
Tye Sheridan már a Mud óta óriási kedvencünk. A texasi születésű fiatalember korosztályának egyik legnagyobb tehetsége! Ezúttal is nagyot alakít, s a szintén kiváló Chloé Grace Moretz-el egész egyszerűen tökéletes párost alkotnak! A két fiatal színész viszi a hátán a filmet, mellettük Nicholas Hoult és Charlize Theron is csupán másodhegedűsök. 


A Sötét helyek nyilvánvalóan nem tud túlnőni „elődjén”, a Holtodiglanon. Sőt, színvonalában is határozottan alulmarad a Fincher-mozival szemben. Ugyanakkor a majdnem egyöntetűen negatív kritikai fogadtatás szerintünk nem indokolt.
Egy jó dinamikájú, ügyes történettel állunk ugyanis szemben, amelyet remek színészek interpretálnak - s amely mindvégig képes fenntartani a néző figyelmét. Paquet-Brenner filmje persze ettől még nem lesz a zsáner ékköve, de a krimi rajongóknak jó szívvel ajánljuk, hiszen – minden hibájával együtt – azért ez egy rendben lévő munka. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése