2015. augusztus 7., péntek

Starry eyes


George A. Romero, a zombi filmek és ’minden horrorok’ atyja/nagyatyja szerint akkor horror a horror, ha nem szimpla sokkolást és vérfürdőt prezentál, hanem van valamilyen mélyebb tartalmi vetülete is.
E tekintetben a Starry eyes mindenképp „horror”, hiszen a társadalomkritika – épp úgy, ahogy Romero zombi mozijaiban – itt is kellően hangsúlyos; az viszont már más kérdés, hogy önmagában egy szájbarágós, kissé leegyszerűsített társadalomkritikát vehetünk e komolyan, illetve kezelhetjük e jogos, teljes értékű, megalapozott kritikaként… (?)


A szinte fillérekből, kickstarteres támogatással tető alá hozott Starry eyes - projekt azonban nem egy élből elvetendő „próbálkozás”, ugyanis a Hollywoodba bármi áron betörni vágyó középszerű „színésznőcske” sztorijában valóban van valami nagyon rémisztő és kétségbeejtő aktualitás.  
…ugyanakkor a klasszikus fausti alku mégsem eléggé ördögi, s így az egész történet végül csupán arra a kissé oktondi és „egyszerű” következtetésre jut, hogy „igen, vannak olyan emberek, akik a mindent elsöprő siker érdekében még röptében a legyet is…”. Ez pedig így önmagában elég soványka…
…nem beszélve arról, hogy a sátáni szál teljesen ad-hoc módon lett „belevarrva” a sztori szövetébe. …s így a kafkai átváltozás sem teljesen érthető – mondhatni zagyva és zavaros -, épp úgy, ahogy maga a film alapmetaforája is meglehetősen összefüggéstelen és kusza. 


Szóval azért meg-megbicsaklik ez az egyébként is picit ingatag történet…
…viszont, ha az egyenetlenségeken túlteszed magad, egy valóban kemény horror tripben lehet részed!
A film második felében történő mészárlás rendkívül kegyetlen; az alkotók nem spóroltak a művérrel… Az a jelenet pl. amikor Sarah szétveri a barinője fejét, nos… az meglehetősen „kemény”, s biztosak vagyunk benne, hogy még egy hardcore horror fannak is megfekszi a gyomrát. 


A splatter-es, gore-os elemek tehát elég radikális módon vannak jelen a Starry eyes-ban. …és hát a Kevin Kolsch – Dennis Widmyer író-rendező páros kétségtelenül képes elérni, hogy kényelmetlenül fészkelődni kezdjünk a fotelben. …írni azonban még nem tudnak olyan kifinomultan, mint rendezni, s ez a – vélhetően – tapasztalatlanságból fakadó hiányosság azért rá is nyomja a bélyegét a film végső megítélésére. 


Mindenképp becsülendő azonban, hogy a Starry eyes – helyenként sikeresen, helyenként sikertelenül, de – próbál túllépni a horror genre statikus, megszilárdult, évek óta használatban lévő paneljein, s igyekszik egy újfajta perspektívából megközelíteni a műfajt.
Egy igazán zseniális zsánerfilmhez viszont ettől azért több kell!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése