2018. február 25., vasárnap

Only the Brave


2013-ban egy villámcsapást követően lángba borult az arizonai Yarnell hegyoldala. A több mint 800 hektáron tomboló tüzet és annak terjedését a kivonuló profi tűzoltó brigádok több napon át próbálták megfékezni. Az akció során a helyi illetőségű Granite Mountain Hotshots lánglovagjai közül végül 19-en (!!!) életüket vesztették. Nekik állít emléket az Only the brave.
Méltó emléket? Őőőő...méltót!
Az már más lapra tartozik, hogy a film maga tipikus Hollywood-i biztonsági játék, az ilyen jellegű mozik összes kliséjével és tipizált karakterével.


Az mindenképpen átjön, hogy ezek a fickók nap mint nap a köz érdekében, egy nemes célért viszik vásárra a bőrüket; Joseph Kosinski azonban túlsulykolja az üzenetet, s a feszt amerikai zászlót lengető háborús mozikhoz hasonlóan heroizálja – a tragikus események dacára is picit visszatetsző módon - a hőseit.
Pedig közhelyparádé és szentimentális lózungok nélkül is simán meghatódtunk volna, s értenénk/éreznénk az események súlyát.  


Az expozíció picit hosszadalmas, de nyilván tudták az alkotók, hogy ahhoz, hogy ütőképes legyen a dráma, muszáj a karaktereket közelebb hozni a nézőkhöz. Ez a mutatvány is csak tessék-lássék sikerült. A jellemábrázolás ugyanis többségében igen felszínes és elnagyolt.


A Granite Mountain Hotshots csapatának mindennapjait bemutató szcénák a tengerészgyalogos, „afganisztános” amcsi filmek sablonjait hozzák. Belterjes galeri ez. A lánglovagok pedig igazi kemény legények. Elkülönült törzs, valóságos hadtest, ahová kiváltság tartozni. Ha viszont – nagy nehezen – bekerülsz a körbe, a „család” bármely tagja gondolkodás nélkül hajlandó „tűzbe menni” érted. Hisz itt mindenki testvére mindenkinek!


A casting impozáns, de Miles Telleren kívül igazán egyik nagyágyú sem képes emlékezetes alakításra. Josh Brolin hozza a kötelezőt. Jennifer Connelly megjegyzős, de a szkript túl kevés teret enged neki és a karakterének – pedig, ha már személyes szál, az ex-drogfüggő házaspár sztorija a legizgalmasabb mind közül…
Taylor Kitsch szintén csak asszisztál, ahogy Jeff Bridges is. Andie MacDowellről nem is beszélve, akinek nagyjából két mondata van a filmben – ezért kár volt idecitálni szegényt.


Több dráma (kevesebb vállveregetés, és pátosz!), no meg egy kis realitás és földhözragadtság elkélt volna, és akkor tök okés!
Apropó! Kosinski vezényli az új Top Gun filmet. Ott mi lesz majd, te jó ég! Csillagos-sávos lobogó és csöpögős emelkedettség minden mennyiségben.
Az Only the brave korrekt iparos meló, de semmi több. Nagy-nagy sajnálatunkra…

60%

1 megjegyzés:

  1. Working the crew harder than any of his contemporaries, Marsh pushes expectations out of sight. Giving absurd opportunities to deadbeats and giant heads, his kindness almost levels out his brutality. > Reviews Only the Brave A man without a family of his own has the lives of over a dozen families hovering above his hardhat.
    Jennifer just might be the only woman that could love Marsh the way he requires. More stern than her partner, she elicits a vulnerable ooze from Marsh that has been wicked from the multitude of close calls and disappointments out on the battlefield. She never settles for edited stories, and he benefits from these pillow trials.

    See more:
    > 2k movies
    > the revenant putlocker
    > arrival putlockers

    VálaszTörlés