2018. január 22., hétfő

Fűrész: Újra játékban - Jigsaw


Lezárták. 2010-ben. 7 epizód után talán már ildomos is volt.
James Wan 14 éves (!!!) első felvonása új színt/színeket vitt a horror műfajba, azon belül is a torture porn szubzsánerbe. Végtelenül feszült, lélekbevájó kamara-para a film, valódi drámával, kínnal és keservvel, pofátlanul ügyes csattanóval a végén. És nem utolsó sorban: mondanivalóval, és üzenettel.


Az ezt követő 6 rész az első olcsó utánérzése volt már csupán. Mondvacsinált ok-okozattal. És persze egyetlen céllal: Jigsaw, a kirakós gyilkos minél kegyetlenebb kínzóeszközök segedelmével végezzen a megleckéztetni kívánt egyedekkel. Folyjon a vér, „ontódjanak” a belek, hulljon a férgese – és a feje is, ha egy mód van rá.


A Fűrész-franchise azonban mindvégig komoly anyagi sikernek bizonyult, a Blumhouse pedig konkrétan birodalmat épített belőle, így kész csoda, hogy 7 jól fialó etap után megálljt tudtak parancsolni maguknak a készítők, és végre lezárták a részről részre egyre fárasztóbb és nyögvenyelősebb, véres, öncélú John Kramer-igazságosztást.


7 év után azonban itt a 8. felvonás! S bár mondhatnánk, hogy az eltelt időszak elegendő volt ahhoz, hogy a Fűrész-sorozat érjen, pihenjen egy kicsikét, s újra értelmezze a korábbiakat, és legalább icipicit megidézze egykori, ereje teljében lévő önmagát – azaz az első részt. De a Spierig-tesók sajnos ott folytatják, ahol Kevin Greutert a Final Chapterrel abba hagyta.


Ezúttal azért valamivel több szerep jut – csak úgy, mint az első két részben - a moralizálgatásnak, s a hangsúly nem a patakokban ömlő véren és annak mennyiségén van.
A recept viszont alapvetően nem változott. Ugyanolyan papírmasé karakterek kerülnek Jigsaw karmai közé ezúttal is, mint ahogy azt az előző epizódokban megszokhattuk, s ugyanannyira nem tudunk szurkolni értük, mint korábban sem. 


Sőt, most még inkább súlytalan az egész hajcihő, s még inkább zavaróak, már-már parodisztikusak Jigsaw didaktikus kommentjei/konzekvenciái, s a film szájbarágós, ostoba fabulái. …no és a szereplők háttértörténetei, kezdve a fék nélkül útjára bocsátott verseny motortól, a táska lopáson át, a bébi-gyilkosságig.
Hülyének azért ne tessenek nézni minket, ha lehetséges!
Összecsapott, primitív mozi ez, kár a ráfordított időért és energiáért!

25%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése