2018. január 4., csütörtök

Életem Cukkiniként - Ma vie de Courgette


A legpompázatosabb dolog ebben a svájci stop-motion csodában – a technikai megoldásokon és a szenzációs kivitelezésen kívül – az az, ahogy pőre egyszerűséggel és végtelen őszinteséggel tárja elénk a gyermeki lelket. Az amúgy is makulátlan tisztaságot; azt a csupán néhány esztendőn át tartó állapotot, amely a legámulatbaejtőbb, legfeddhetetlenebb periódusa egy életnek.


A nyílegyenes, rövidke történet érzelemgazdagon és komplexen képes minimális eszközök segítségével beszélni az élet legfontosabb összetevőiről, emóciókról, és az apró-cseprő, de igen jelentős hétköznapi csodákról. Páratlan és ritka az ilyesfajta nyíltság és igazmondás.


A főszereplő Cukkini, édesanyja elvesztése után egy gyermekotthonba kerül, ahol először is meg kell birkóznia az egyedülléttel, az új közeggel, s az integráció nehézségeivel. Végül új barátokra lel, pártfogóra, és valamiféle különös kötődést - szerelmet, testvéri szeretetet – kezd el érezni az otthonba érkező új lakó, Camille iránt. 


Lenyűgöző, ahogy az Életem Cukkiniként túlmutat önmagán, és túlmutat a történeten.


Finoman érzékeny, szívbemarkoló törékeny kis gyöngyszem, igazi varázslat a svájciak Oscar-jelölt animációs mozija, melynek erényeit elsősorban inkább a felnőtt nézők, nem pedig a gyerekek fogják értékelni és méltányolni.

90%

http://www.imdb.com/title/tt2321405/    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése