2018. január 20., szombat

Lady Macbeth


Shakespeare, Dosztojevszkij és a naturalista realizmus.
Viktoriánus Anglia.
Bűnök, bűntettek egyre csak hízó, nagy kövér halmaza.
Az elnyomott nők sérelme, lázadás, majd bosszú. És bűn-spirál. Elkárhozás.


A Lady Macbeth annyira feszes, hogy ennél feszesebb aligha lehetne.
Főhajtás a nagyok előtt. Jól ismert zamat, mégis nagyon sajátságos – keserű, fanyar - íz.   
Az alap Nyikolaj Leszkov Kisvárosi Lady Macbeth c. műve, mely egyfajta sajátságos bűn és bűnhődés (?) történet.


A 19. századi Angliában járunk, a helyszín egy vidéki udvarház. Ide érkezik megvásárolt (szó szerint értendő!) feleségként a fiatal Katherine. Akivel, főként az őt ért megaláztatások, s újdonsült férje durva, rideg bánásmódja miatt kezdetben nagyon is rokonszenvezünk.


A fiatal asszony eztán - ura pár hetes távollétében - összeszűri a levet a gazdaság lovász fiújával. Romantikus szerelem és Andrea Arnold-szerű kedélyes történetszövés helyett azonban számos nemvárt fordulat és esemény-cunami vár a nézőre: Kathrine jelleme ördögi változáso(ko)n megy keresztül.


A Sebastiannal folytatott viszony kibontakozásától datálható Katherine erkölcsi, morális mélyzuhanása. Mely kezdetben dacos – de egyértelműen szimpatikus - lázadás formájában nyilvánul meg, majd a fiatalasszony egyre bátrabb és merészebb reakciói az őt ért sérelmekre és az események alakulására, már kegyetlen, mindent elsöprő, kontrollálatlan bosszúba váltanak át.
Katherine a szabadságért harcol - teper, kapar. És semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy érvényre juttassa akaratát/érdekeit.


Florence Pugh minden tekintetben uralja a filmet. Elképesztő színjátszást produkál. Átlényegül, eggyé válik. Hihetetlen, hátborzongató az a metamorfózis, amelyen végig viszi a karakterét.
Willam Oldroyd akkurátus rendezése, a szokatlan fordulatok, s a mű, illetve a történet pszichológiai vetülete rendkívül izgalmassá és – archaikus kontextusa ellenére – kiváltképp maivá teszik a Lady Macbethet.
Sötét, kellemetlen, de rendkívül parádés film!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése