2018. január 14., vasárnap

Hóember - The Snowman


Valóban a Hóember a Harry Hole – sorozat legerősebb darabja? Hmm.. Tény, hogy talán ez az etap tűnik mozis szempontból a legkönnyebben megfilmesíthetőnek. A „leglátványosabbnak” és a legközérthetőbbnek.


Elég sok pletyka, mendemonda keringett már az előkészületek során is a Snowman projekt körül. A szerző Jo Nesbo is húzódózott eleinte az adaptációtól, de végül jött Martin Scorsese és meggyőzte a norvég regénygyárost. Mondjuk a kultrendező személye valóban nyomós indok és érv lehetett. Kezdetben úgy is volt, hogy Scorsese látja majd el a film dirkektori teendőit, aztán Marty inkább átnyargalt producernek, s a rendezői székbe Tomas Alfredsont, az egyébként kiváló svéd filmest ültette, aki olyan remekbe szabott darabokat jegyez, mint az Engedj be!, vagy a Suszter, szabó, baka, kém.
Aggodalomra tehát semmi ok. Scorsese bábáskodásával, és Alfredson szakértelmével minden adott, hogy egy kőkemény, feszes, autentikus, skandináv krimi-thriller szülessen. Gondolhattuk legalábbis…


A Hóember viszont egyértelműen a tavalyi moziszezon egyik legnagyobb csalódása, hisz a tökéletesnek tűnő casting, a profi stáb és alkotógárda dacára egy szétesős, zavaros, helyenként kifejezetten amatőr megoldásokat alkalmazó – mondjuk ki - fércmunka született. Ami ráadásul még roppant mód modoros – és unalmas is.


A mellékszálak – J.K. Simmons jelenetei pl. – teljesen irrelevánsak. De egyébként is olyan a film, mintha egymás mellé dobált, egymás mellé erőltetett szcénák furcsa, ormótlan halmaza lenne. Nincs homogén egység.


De nem csak az avatatlanok, a skandináv krimik szerelmesei is csalódottak lesznek, hisz a valóban szemet gyönyörködtető tájat - vagyis az operatőri munkát – leszámítva nem sok egyéb értékelhető momentuma van a filmnek.
Szegény Fassbender is olyan végig, mintha valami tök más moziban játszana. De miért is gondolta volna, hogy ez az a projekt, amitől óvakodnia kéne: hisz ott volt Scorsese „brandnek”, Alfredson biztosítéknak, és nem mellesleg olyan kiváló színművészeket castingoltak mellé, mint Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg és J.K. Simmons.


Rossz csillagzat. Van ilyen…

40%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése