2018. január 27., szombat

Brigsby mackó - Brigsby Bear


Nem készült a Brigsby Bearnél cukibb és varázslatosabb alkotás tavaly! S ez már pont elég ahhoz, hogy mélyen a szívünkbe zárjuk Dave McCary bemutatkozó nagyjátékfilmjét.


A történet íve, és a narratíva a maga egyszerűségével együtt is páratlan. A Brigsby Bear legfőbb erénye azonban mégis az, ahogy őszinte nyíltsággal és aranyos, bájos naivitással mesél az életről.
A „kinti világ” zordságáról, a beilleszkedés nehézségeiről, s arról, hogy szinte mindnyájan egyszemélyes, rögtön ítélő bíróságként működünk. Hajlamosak vagyunk első, csalfa benyomások alapján, felelőtlenül megítélni embertársainkat. 


A Brigsby mindeközben az izolált lelkiségünket elemzi. Hogy mennyire megfejthetetlennek és talányosnak tűnünk/tűnhetünk mások számára. S hogy mindnyájan egy saját kis, önmagunk által elkülönített és kialakított űrben lebegünk.
És végeredményben végtelenül egyszerű szabályok szerint éljük az életünket...


...miként a film főszereplője, James, aki… de: óriási hiba volna bármit is elkottyantani a történetről, s a film dramaturgiájáról. Mert minden elhintett apró kis infó nagyban rontaná a mozi élvezeti értékét.
A Brigsby ugyanis frappáns, ötletes és bravúros dramaturgiával bír. És mer – a drámai nyitány ellenére – habkönnyű lenni. S mindezt úgy, hogy noha balzsamozza a lelket, felvidít és feel good-abb a feel good-nál, azért baromira megható is és könnyedén csal könnyeket az ember szemébe. 


Back to basics. Vagyis a gyermeki naivitás, a gyermeki lét, s az őszinteség mindenek felett!
Annyira szerethető és ellenállhatatlan McCary filmje, hogy még a hibáival szemben is hajlandóak vagyunk elnézők lenni (hogy időnként talán picit túlságosan naiv és szenzitív). De a Brigsby még hibázni is rendkívül bájosan és ellenállhatatlanul hibázik!


A világ korántsem olyan bonyolult és komplex, mint ahogy azt oly sokan gondolják. Sőt!
(Illetve: a maga komplexitásában nagyon is átlátható és egyszerű!)


McCary első filmje egy apró kis csoda, varázslat, sziporka! Remek színészi alakítások, frappáns szereposztás (Mark Hamill, Greg Kinnear, és Kyle Mooney kiválóak!), magával ragadó, tempós, különös, végtelenül ötletes történet.  


A 2017-es év – és talán mondhatjuk, hogy az utóbbi egy néhány esztendő – legeredetibb, legjobb feel-good mozija a Brigsby Bear!
„A Galaxis, amelyet mindnyájan az otthonunknak nevezünk, haldoklik! Itt az ideje hát az igazi varázslatnak!”

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése