2014. február 12., szerda

Filth - Mocsok


Bruce Robertson Edinburgh legkorruptabb és legrohadtabb fakabátja.  Zokszó nélkül zsarolja meg, majd szopatja le – igen, jól hallottad, felláció, hahó! - a kiskorú gyanúsítottat a helyszínelés során, szemrebbenés nélkül dugja nyomozótársa nejét – szerencsétlen kolléga meg épp neki önti ki a szívét a sarki pubban pár barna sör mellett arról, hogy a felesége minden kétséget kizáróan csalja, csak nem tudja kivel… haha -, mialatt egyébként csinos Amanda nevű kolleginájáról fantáziál. Bruce előszeretettel intrikál és „kavar” az őrsön, csak hogy bejöjjön végre a kurva előléptetés, amelyre már oly régóta áhítozik. Mindeközben pedig határozott véleménye van a feltehetően homokos, a főnyomozói posztért szintén versenyben lévő fő riválisáról, Peter Inglisről: „Ő olyan fickó, akit manapság metroszexuálisnak hívnak, én viszont úgy hívom, kibaszott buzeráns.”


A Mocsok James McAvoy fuckin’ one man show-ja, amelyben olyan – szintén – tehetséges fiatal brit színészek segédkeznek neki, mint Jamie Bell (Billy Elliot, A nimfomániás, Hallam Foe) vagy Imogen Poots (Frászkarika, 28 héttel később, A szenvedély királya).
Az Irvine Welsh (Trainspotting) szkriptjéből készült Filth amellett, hogy bazira beteg és sokkoló, és – valóban – oltárira „mocskos”, tud nagyon vicces is lenni, elsősorban vulgáris – de nem közhelyes és öncélú - párbeszédeinek és dialógusainak hála.
A szexista Robertson nyomozó olyan életbölcsességei pedig, mint a következő, szintén csak a film eszeveszett coolságát igazolják:
„Az a helyzet a nőkkel, hogy rendesen kell őket dugni. Ha rendesen dugod őket, akkor mindent megtesznek neked. Na meg persze jó cipőket kell nekik venni.”


McAvoy lubickol a szerepben. Végre ő lehet a világ legnagyobb szemétládája - és ez ’őrülten’ jól áll neki. Önfeledten szívja a kokaint, vedeli a whiskey-t, telefonszexel a legjobb barátja nejével, átveri hiszékeny és bugyuta rendőrtársát, miközben azért némileg szét is csúszik – totálisan elmerül a fertőben -, s a sok embertelen cselekedete dacára végül aztán róla is kiderül: bármennyire is „mocsok”, azért vannak érzései és amikor kell, képes méltósággal viselni a vereséget.
…és ne feledjük: „néha a vesztes tudja megmondani, hogy hol hibázunk”.

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése