2014. február 10., hétfő

The purge - A bűn éjszakája


Mi lenne, ha következmények nélkül kibelezhetnéd a faszkalap főnöködet, aki az év végi karácsonyi vacsorán már megint prosztó módon lealázott a kollégák előtt, és persze, hogy ismételten nem szavazta meg neked a 13. havit?
Örömmel töltene el, ha a seggfej, minden lében kanál kertszomszédod, aki már megint lop a barackosból, az életéért könyörögne, miközben egy AK-47-est szorítasz a fejéhez?
Megkergetnéd baltával az utcabéli pofátlan kis suttyót, aki csak azért is rendre a sövényed elé szaratja a tacskót?
Felettébb izgalmas kérdések…


James DeMonaco A bűn éjszakája c. mozija – angolul The purge, ami annyit tesz: ’megtisztítás’ (a filmben ’irtás’-ként emlegetik…) – egy olyan nem túl távoli jövőbe kalauzolja a nézőt, ahol az állam, minden évben engedélyez egyetlen olyan éjszakát, amikor „mindent lehet”.
Ergo: mindenféle retorzió nélkül kibelezheted a főnöködet, fejbe lőheted egy AK-47-essel a kertszomszédodat valamint levághatod baltával az utcabéli pofátlan kis surmó fejét.
Minderre az erőszak visszaszorítása (!!!) miatt van szükség. Amióta ugyanis az Usa-ban – hol is játszódhatna máshol a történet? – bevezették az ’írtást’, a bűnözési ráta csökkent, a munkanélküliség, mint olyan megszűnt, a gazdaság pedig köszöni szépen kurva jól van és virágzik. Here comes the brand new world…
Az ’irtás’ éjszakáján azonban pár órára felfüggesztik az idillt: boldog boldogtalan vérszomjas vadállattá változhat, és tényleg nem tudhatod, hogy ki fog kést döfni a hátadba – tán a szomszéd Mrs. Grace, aki délután még almás pitével kínált? 


A felütés elég erős, a színészek is – Ethan Hawke-al az élen – kitesznek magukért.
Haragudni „csak” a kidolgozatlan forgatókönyvre lehet. Mert igen is lehetett volna egy igazán fasza kis kult film is A bűn éjszakájából. Ehelyett úgy érezzük picit magunkat, mint amikor a 94-es vb-döntőben Robbie Baggio csúnyán fölé bombázott a mindent eldöntő 11-esnél.
Kétségtelen azonban, hogy egy meglehetősen erős atmoszférájú filmmel van dolgunk, mely bizonyos tekintetben egész ügyes kis thriller (valahol a Pánikszoba és a Furcsa játék között félúton), viszont mégsem tudott – szinte semmilyen szinten sem - reflektálni az általa felvetett kérdésekre, és érdemben kibontani a benne rejlő lehetőségeket. Akár egyfajta orwelli víziót is kaphattunk volna, mégis, be kell érnünk a sok vérrel, a nem túl drámai családi drámával, és a lőtt sebbe döfött konyhakéssel. Az is valami…
Ja, és naná, hogy jön a második etap, ugyanis az amerikai mozikban kasszát robbantott a The purge!

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése