2014. február 24., hétfő

The family - Vérmesék


…azért van abban valami egészen rendkívüli és pikáns, ahogyan Tommy Lee Jones és Robert De Niro így 70 körül gyermeki huncutsággal, csintalanul egymásra vigyorog…
A Vérmesék ennek ellenére egyik színészlegenda biojában sem fog kitüntetett helyet elfoglalni. S hogy miért? A válasz tök egyszerű: mert nem elég jó.
Lehetett volna ebből a gengszter – Addams familyből valami bitang vicces mozi is, de a poénok nagy része „bent maradt”, s a sztoriban rejlő lehetőségek nagyobbik hányadát is szintén elpuskázták az alkotók.
A hangulat azért megmenti a filmet – gyönyörű francia környezetnek legyen hála -, de mégis picit összecsapottnak tűnik az egész… mintha ezek a tapasztalt vén rókák csak úgy ad hoc impróztak volna egy jólesőt Luc Besson hirtelen jött felkérésére, miközben egyébként a francia Riviérán süttették épp a hasukat.
Persze ennek a lazaságnak megvan a maga bája, de attól még nem lesz „történet”, nem lesz cselekmény, sem pedig emlékezetes mozi élmény. 


Manzoniék régi gengszter dinasztia, akik már jó ideje az FBI kegyeltjei: a tanúvédelmi programnak hála próbálnak „túlélni”, miután a család feje Giovanni (Robert De Niro) vallott pár keleti-parti maffiafőnök ügyében. Most épp egy francia kisváros közösségébe igyekszenek beilleszkedni több – de inkább - kevesebb sikerrel.
Ugye, hogy milyen jó kis alap sztori? Kár, hogy Luc Bessonnak – aki a rendezés mellett a forgatókönyvért is felel – mégsem sikerült frankón kibontania a történetet… A Nagymenők-féle magas labdát is illet volna például kíméletlenül lecsapni…


Tommy Lee figurája sajnos elnagyolt és kidolgozatlan, és De Niro nyugalmazott maffiafőnök karaktere is meglehetősen felszínes. De igaz ez szinte az összes szereplőre. Pedig Michelle Pfeiffer klassz; olyan ő, mint a jó bor: a korral nemesedik. A két fiatalabb Manzonira sem lehet panasz. Dianna Agron (a Glee-ből ismerős a csajszi), illetve a mini-Corleone John D’Leo is egyaránt jó „forma”.
Azt hiszem a Vérmesék a forgatókönyv kiforratlanságán „vérzett el”. Kár érte, pedig kis merészséggel és bevállalós attitűddel akár az év komédiája is lehetett volna…
Bosszantó!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése