2014. február 14., péntek

Gravity - Gravitáció


Muzsikus berkekben úgy tartják, hogy az a jó nóta (értsd: dallam), ami egy szál zongora, vagy akusztikus gitár kíséret mellett is ’működik’.
A Gravitáció – a zenés ’okosságot’ tovább gondolva – egyértelműen a „hangszerelés” bravúrja. Vagyis: egy IMAX-ben nyilvánvalóan óriási élmény, viszont az otthoni „mezei” videózás során nem tud akkorát ütni - hiába az „úúúú állomás” és a drámai hangvétel.



Baleset történik a világűrben. A becsapódó meteorok és törmelékek veszélybe sodorják a két – éppen az űrhajó paneljein munkálkodó – asztronautát: a még újonc Dr. Ryan Stone-t (Sandra Bullock) és a tapasztalt vén róka Kowalski-t (George Clooney).
A Gravity elsöprő sikert aratott a kritikusok körében, elsősorban a hihetetlen látvány, és Bullock erős színészi alakítása miatt. Ezzel szemben a nézői fórumokon már bele lehet futni olyan negatív jelzőkbe is a film kapcsán, mint pl. „unalmas”, „fárasztó”, vagy „túlértékelt”.
És hogy kinek van igaza? Nagyjából mindenkinek.
Mert: Bullock – lehet szeretni, vagy gyűlölni – nagyon jó, az űrbéli szcénák valóban erősek, a film ellenben tényleg tartalmaz üresjáratokat, amikor bizony el-elkalandozik a figyelem, és hát jah: az a 10 Oscar-jelölés sok, de baszottul. 


Cuarón csinált egy mozit, egy elég jó mozit, amolyan nem túl érdekfeszítő, de mégis ügyes kamaradrámát mely a nagy büdös semmi kellős közepén játszódik.
De emlékszel még Az ember gyermekére vagy a Biutiful-ra? Azok hatottak, elgondolkodtattak. Emlékezetesek voltak és a maguk különleges, bizarr módján őszinték és humánusak tudtak maradni. Ezzel szemben a Gravitáció kissé modoros – a mester korábbi munkáival összevetve legalábbis mindenképp.
…és egy nyári tábortüzes, merengős estén, amikor a csillagos eget pásztázzuk és a Kis – és a Nagy Göncöl után kutakodik a tekintetünk, biztos, hogy nem a Gravitációt fogjuk eljátszani egy doboz gitáron Alfonso Cuaróntól, hanem mondjuk Az ember gyermekét vagy a Biutifult – mert hiába az előbbi a sláger, az utóbbiak az igazán kimagasló dalok…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése